Mensen leggen bloemen voor de slachtoffers van de aanslag.
Foto: AP

Tadzjikistan arresteert 9 mensen in onderzoek naar aanslag in Moskou

In Tadzjikistan zijn 9 mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de aanslag op een concertgebouw in de Russische hoofdstad Moskou. Dat heeft de Tadzjiekse veiligheidsdienst gemeld.

"Negen burgers zijn in de stad Vahdat aangehouden voor contact met de personen die de terroristische aanslag pleegden in de Russische concertzaal Crocus City Hall op 22 maart." Dat heeft een Tadjiekse bron binnen de nationale veiligheidsdiensten verteld tegen het Britse persbureau Reuters.

De verdachten zijn overgebracht naar de hoofdstad Doesjanbe. Het is niet duidelijk of Tadzjikistan hen zal uitleveren aan Rusland, maar enkele leden van de Russische veiligheidsdiensten zouden ook bij de arrestatie betrokken zijn.Ā 

Waar gaat dit over?

Op 22 maart drong een groep terroristen het Russische concertgebouw Crocus City Hall binnen, in een buitenwijk van Moskou. Daar schoten ze met oorlogswapens in het rond en stichtten ze brand, waardoor het dak van het gebouw instortte. Meer dan 140 mensen lieten het leven.

Een tak van terreurorganisatie IS - ISPK - heeft de terroristische aanslag opgeĆ«ist, maar daar hecht Rusland voorlopig weinig waarde aan. De Russische president Vladimir Poetin wees al meermaals naar OekraĆÆne en het Westen als medeplichtigen, iets wat met klem wordt ontkend.

Het is niet de eerste keer dat Tadzjikistan in het dossier van de aanslag wordt genoemd. De 4 hoofdverdachten in het dossier zijn eveneens Tadzjieken. Zij verschenen enkele dagen geleden al voor de rechtbank, met duidelijke tekens van marteling. Een van de verdachten leek de hele zitting buiten bewustzijn.

Een Russische rechtbank liet vandaag weten dat het nog een verdachte heeft aangehouden en dat die voorlopig tot 22 mei in de cel moet blijven, in afwachting van een proces. Zijn precieze rol bij de aanslag is niet verduidelijkt. Een andere verdachte heeft al beroep aangetekend tegen zijn voorlopige hechtenis in Moskou.Ā 

De 4 hoofdverdachten van de aanslag vertoonden duidelijke tekens van marteling, een verdachte leek zelfs de hele zitting buiten westen.
Foto: AP

Meest gelezen