Meisje (4) raakt levensgevaarlijk gewond bij turnles: “Onvoorstelbaar dat dit kon gebeuren”

Zwijndrecht -

In de Sint-Martinusschool in Burcht is vrijdagvoormiddag tijdens de turnles een meisje van vier levensgevaarlijk gewond geraakt toen ze kwam vast te zitten in een turntoestel.

Het ongeval gebeurde rond 11 uur. Volgens een brief die de school stuurde naar de ouders en de leerlingen heeft het meisje uit de ‘bumbaklas’ een ernstig ongeval gehad in de turnzaal. “Zij werd overgebracht naar het UZA in Edegem in kritieke, maar stabiele toestand”, staat daarin te lezen.

Het Antwerps parket bevestigt dat er een vierjarig kind levensgevaarlijk gewond is geraakt tijdens de turnles. Volgens het parket gebeurde dat toen het kind kwam vast te zitten in een turntoestel met zuurstofgebrek tot gevolg. De woordvoerder kon geen verdere informatie meegeven. “Het labo kwam ter plaatse en momenteel loopt het onderzoek”, reageert woordvoerder Kristof Aerts. Er werd nog niemand verhoord. “Dat zal de komende dagen door de lokale recherche gebeuren”, aldus de woordvoerder.

Psychologische bijstand

De school deelt in haar brief nog mee dat ze het voorval ten zeerste betreurt en dat de leerlingen en personeel die getuige waren van het ongeval sociale en psychologische bijstand krijgen.

Volgens Geert De Corte, algemeen directeur Katholieke Scholen aan de Schelde, gebeurde het ongeval tijdens het spel ‘reis rond de wereld’. Daarbij moesten de kinderen een hindernissenparcours afleggen in de turnzaal. “De leerkracht had dit al tientallen keren uitgestald”, aldus de directeur. Deze keer liep het echter grondig mis, maar iedereen heeft volgens de algemeen directeur correct gereageerd.

“We hebben een draaiboek voor zo’n schokkende gebeurtenissen. Dat werkte, maar spijtig genoeg hebben we het moeten toepassen. De leerkracht en de schooldirecteur zijn onmiddellijk de reanimatie opgestart en het AED-toestel werd ook ingeschakeld”, aldus De Corte. “Tot de aankomst van de hulpdiensten, vijftien minuten later, hebben ze ervoor gezorgd dat het kind de nodige zuurstof toegediend kreeg. De spoedarts meldde bij zijn vertrek naar het UZ in Edegem dat het kind nog steeds in kritieke toestand verkeerde, maar dat er een stabiele hartslag was.

“Het is onvoorstelbaar dat dit is kunnen gebeuren. Alle voorzorgen werden genomen, maar toch heeft het noodlot toegeslagen. Iedereen op school is zwaar aangeslagen en hoopt op een goede afloop. We staan in nauw contact met de ouders en het ziekenhuis om de situatie op de voet op te volgen”, zegt De Corte.

(pvs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen