Een vergelijking van de militaire basis (links) en de wijk in Taiwan (rechts)
Foto: VRT NWS op basis van Twitter

Chinese militaire basis lijkt exacte replica van presidentiële wijk van Taiwan: bereiden ze invasie voor?

In het midden van de woestijn van Mongolië, op zo'n 1.000 kilometer van de Chinese hoofdstad Peking, ligt een Chinese militaire trainingsbasis die verdacht veel lijkt op een belangrijke wijk in Taiwan. Volgens sommigen bewijst dit dat China zich voorbereidt op een invasie van het onafhankelijke eiland.

De gelijkenissen tussen de 2 satellietbeelden zijn op zijn minst gezegd opvallend. De militaire site in het midden van de woestijn lijkt een exacte replica van de straten in een belangrijke wijk in de Taiwanese hoofdstad Taipei, waar onder andere het presidentieel paleis en enkele belangrijke overheidsgebouwen gelegen zijn. Zelfs de gevels van sommige gebouwen zijn nagebouwd.

De site zou al zeker sinds december 2022 in gebruik zijn, maar de beelden ervan duiken nu pas op op het internet.

Nakende inval?

Volgens sommigen is het een teken aan de wand dat China plant om het eiland binnen te vallen. Ook de Taiwanese defensieanalist Joseph Wen is daarvan overtuigd. Het zou volgens hem bovendien niet de eerste keer zijn dat China het Taiwanese presidentiële paleis nabouwt om soldaten te trainen.

Ongeveer 10 jaar geleden doken er ook al eens satellietbeelden op van een andere replica van het presidentiële paleis. Op beelden was toen te zien dat Chinese soldaten een inval oefenden op het namaakpaleis. Rond die tijd bouwde het land ook Amerikaanse vliegdekschepen en oorlogsschepen na, hoogstwaarschijnlijk om raketten op uit te testen.

China ontkent overigens niet dat het oefent in de nagebouwde Taiwanese wijk. "Elk land kan een gebied of de faciliteiten van een ander land nabouwen", reageerde de minister van Defensie van Taiwan Chiu Kuo-cheng toen een reporter daarover een vraag stelde. "Het Taiwanese leger kan evengoed militaire oefeningen houden in nagemaakte omgevingen."

Belang van Taiwan

De relatie tussen China en Taiwan is al tientallen jaren gespannen vanwege politieke en historische factoren. Taiwan beschouwt zichzelf als een onafhankelijke staat, terwijl China Taiwan beschouwt als een integraal onderdeel van zijn grondgebied.

Waarom is Taiwan zo belangrijk?

Taiwan heeft een erg belangrijke strategische en economische waarde. Het is de grootste producent van microchips, de technologische componenten die onze computers, smartphones, auto's en zelfs pacemakers doen werken. De rest van de wereld is erg afhankelijk van Taiwan voor de productie van de chips.

Daarnaast is de Straat van Taiwan een van de meest bevaren handelsroutes voor containerschepen ter wereld. Als slagader van de wereldeconomie is de vaarroute van immens belang. 

De laatste jaren stelt China zich agressief en onderdrukkend op ten opzichte van Taiwan. Chinese vliegtuigen zijn al meerdere keren de luchtverdedigingszone (ADIZ) van het land binnengedrongen. 

Ook de middellijn in de Straat van Taiwan werd al meerdere malen overschreden. Die middellijn deelt de Straat horizontaal in tweeën en is een denkbeeldige scheidingslijn die zowel voor luchtverkeer als vaarverkeer geldt. Het is een onofficiële lijn, maar werd ooit wel heel nauwgezet nageleefd.

Meest gelezen