Drugscrimineel ‘Dikke Nordin’ geland op Melsbroek na uitlevering door Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten hebben Nordin El H. (35), alias ‘Dikke Nordin’, uitgeleverd aan ons land. De Antwerpse drugshandelaar landde vrijdagavond met een militair vliegtuig op de vliegbasis Melsbroek. Volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) zullen vele andere voortvluchtige drugscriminelen volgen.

Joris van der Aa

Nordin El H., in het criminele milieu vooral bekend als ‘Dikke Nordin’ of NWA (Never Work Again), is het eerste zogenaamde ‘high value target’ dat door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wordt uitgeleverd sinds de ondertekening van het nieuwe uitleveringsverdrag. Dikke Nordin landde vrijdagavond, kort na 22 uur, met een militair vliegtuig op de vliegbasis Melsbroek. De VAE hebben hem uitgeleverd op basis van drie uitleveringsverzoeken van het gerecht in Antwerpen.

LEES OOK. “Minister van Justitie Paul Van Tigchelt op weg naar Dubai voor repatriëring drugscrimineel Dikke Nordin”

De uitlevering van Nordin El H., die tientallen miljoenen zou hebben verdiend met het uithalen van grote ladingen cocaïne in de haven van Antwerpen, heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De Antwerpse drugstrafikant, die opgroeide in de Rupelstraat in de Damwijk, werd in 2020 voor het eerst gearresteerd in Dubai, op vraag van het Antwerpse gerecht. Die eerste uitleveringsverzoeken werden geweigerd.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) onderhandelde dan een nieuw uitleveringsverdrag met de VAE. Dat vormde de juridische basis om een tweede poging te ondernemen om Nordin uitgeleverd te krijgen. In 2023 werd de Antwerpse crimineel een tweede keer gearresteerd in de Emiraten, en dit keer zou hij niet meer vrijkomen.

© RR

Bommen & granaten

Nordin El H. is de hoofdverdachte in een aantal grote drugsprocessen, waaronder het dossier ‘Bommen & granaten’ en het dossier rond Frank De Tank. In de drie dossiers die in Antwerpen hangende zijn, werd respectievelijk twaalf, veertien en vijftien jaar celstraf gevorderd. In Antwerpen zou Nordin ook een verdachte zijn in nog eens drie andere drugsdossiers. En ook bij de rechtbank in Limburg wordt hij verdacht in een groot drugsonderzoek. Maar de grote processen tegen Dikke Nordin liepen grote vertraging op als gevolg van de talloze wrakingsprocedures die zijn advocaten, meester Louis De Groote en Hans Rieder, hadden opgestart.

LEES OOK. Hij dacht veilig te zitten in Dubai, maar Verenigde Arabische Emiraten gaan Dikke Nordin uitleveren

Naar welke gevangenis Dikke Nordin zal worden overgebracht, wil justitie momenteel om veiligheidsredenen niet zeggen. Wellicht wordt hij zaterdag in Antwerpen wel voorgeleid bij de onderzoeksrechter die zijn dossiers beheert.

Volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt bewijst de uitlevering van Dikke Nordin dat de Verenigde Arabische Emiraten bereid zijn om met de Belgische autoriteiten samen te werken. Van Tigchelt maakt zich sterk dat er in de nabije toekomst nog voortvluchtige Antwerpse drugsbaronnen uitgeleverd zullen worden. Momenteel woont er nog een twintigtal door België gezochte drugscriminelen in Dubai. Onder hen grote namen als Othman El Ballouti, Omar Govers, Farhan Bouzambou, Hoesni Ajaraj en Stefan Papic. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen