© Isosport

REACTIES. Standard-coach Ivan Leko vernietigend voor eigen ploeg na blamage bij AA Gent: “Alsof er gespot werd met het voetbal”

Na de 5-1-zege van AA Gent kwamen Tarik Tissoudali en ‘interim’-trainer Danijel Milicevic het uitleggen. Maar eerst nam Standard-trainer Ivan Leko het woord en die bleek messcherp voor zijn spelers.

Koen Van Uytvange en Stefan Smet

Met strakke blik en strenge kaken maakte Ivan Leko brandhout van enkele van zijn spelers. Want de Kroaat was uiteraard niet blij met de 5-1-nederlaag. “Ik zag twee wedstrijden in een wedstrijd”, begon de trainer van de Rouches. “De eerste helft zagen we waartoe Standard in staat is. Dat was een van de beste prestaties van Standard sinds ik hier ben. We gaven nauwelijks iets weg. AA Gent vond geen oplossing. En de tweede helft, dat was het circus. Een gebrek aan intensiteit, luiheid in de defensie. Dat maakt me kwaad, dat maakt me triest. Alsof er gespot werd met het voetbal. Niet iedereen maar sommige jongens. Maar misschien is het beter dat ik stop met praten.”

© Isosport

Om even later dan toch de vragen niet uit de weg te gaan: “Twee, drie spelers waren hun focus volledig kwijt. Als je drie keer, zelfs driehonderd keer zegt ‘Volg de man, niet de bal’ en hij is te lui om terug te lopen, zien wij er allemaal belachelijk uit. Onze internationals waren weg en dan is het anders trainen. Maar dan kom je hier in Gent en vergeet je enkele basisprincipes. Je vergeet dat we niet op buitenspel spelen. Als je tegen een goeie ploeg cadeaus weggeeft en lui bent, dan krijg je er vijf binnen. Terwijl we die score niet verdienden. Als er elf vol overtuiging spelen, dan zie je de kracht, het talent van deze ploeg. Maar dan zijn er enkele die wegdromen. Jammer genoeg hebben we spelers die elke wedstrijd individuele fouten maken. En daar komen dan goals van en uiteindelijk dit dramatisch resultaat. Dat zorgt voor meer nervositeit. We moeten een team bouwen met minder ‘casinospelers’, wel met spelers die teruglopen en leren uit hun fouten.”

Tevreden Milicevic

Collega Danijel Milicevic, invaller voor de geschorste Hein Vanhaezebrouck: “De eerste helft hadden we het moeilijk om gevaarlijk te zijn. De tweede helft ging de bal sneller rond, zaten we beter in de match. De tweede goal is een third man-goal, waar we héél vaak op oefenen. Na het mislopen van Play-off 1 was dit het belangrijkste. We zagen op training al de voorbije week dat ze er klaar voor waren.”

© Isosport

Het opvallendste wapenfeit was wellicht nog het debuut van Jorthy Mokio, 16 jaar en de jongste Buffalo ooit in eerste klasse. “De omstandigheden waren perfect om Jorthy zijn debuut te gunnen. Het publiek smulde er ook van”, grijnsde Mili. “Jorthy heeft veel potentieel. Het bevalt ons wat we zien tijdens de week. Hij was ook weg met internationale verplichtingen maar hij kwam heel gemotiveerd terug. Hij wil de top van het voetbal bereiken en dat willen we zien bij jonge spelers. Of hij ook al een wedstrijd kan starten? Dat is meer een vraag voor de coach. (lacht) Hij is daar bijna klaar voor. De intensiteit in het begin van een wedstrijd is anders dan wanneer je vijf minuten voor het einde invalt en de score al vastligt. Maar we blijven ermee werken. Hij wil werken, hij wil verbeteren, en dat is wat telt. Als hij klaar is, dan zal hij starten.”

“Dit was een goede wedstrijd van ons team maar persoonlijk vond ik me niet zo’n goede prestatie afleveren”, kampte AA Gent-aanvaller Tarik Tissoudali met een dubbel gevoel na afloop. “Als team hebben we eigenlijk niet zoveel weggeven, enkel voor rust misschien. Het is vooral goed dat we PO 2 starten met een zege. Als je meteen een boost krijgt, maak je het je concurrenten moeilijk. Nu kunnen we rustig toekijken hoe zij het er van af brengen.”

© Isosport

Dankzij deze riante thuiszege lijkt het missen van de Champions’ Play-Offs toch al bij al vlotjes doorgespoeld door de Buffalo’s: “Mentaal was het nochtans zuur. We horen daar als team gewoon ook thuis maar helaas is dat niet gelukt. Er rest ons nu nog een weg en daar moeten we nu vol voor gaan. De laatste wedstrijden – vanaf Union – hebben we getoond dat we goed bezig zijn. Die positiviteit moeten we vasthouden. We hebben eerder tegen de topteams al getoond dat we het iedereen moeilijk kunnen maken. Niemand kende een makkelijke dag tegen ons. Belangrijk is nu om een goede start te nemen en daarna kijken we wel verder!”

In de absolute slotfase van de partij graaide ook Tissoudali zijn doelpuntje mee en dat deed hem zichtbaar deugd: “Het was alweer even geleden. Ook tijdens de vorige match tegen Standard scoorde ik ook maar dat is precies mijn clubje, ik scoor vaak tegen hen. In principe is het niet zo moeilijk om je op te laden maar het is voor mezelf toch wel wennen aan onze nieuwe manier van voetballen”, gaf Tissoudali nog mee. “Normaal ben ik gewoon om rond een diepe spits te voetballen maar nu is het net andersom en speel ik eerder als centrumspits, waarrond andere jongens dan moeten voetballen. Dat is een beetje moeilijk maar ik maak er het beste van. Ik heb liever een gretige spits die een verdediging kan bezighouden, waardoor ik creatief kan zijn. Nu ben ik een beetje de spits die moet afleiden.”

© Isosport

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer