Vegan

Vegan bami met tofoe en shiitake

© Martena Duss

In Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven bundelden actrice Laurence Roothooft en de Zwitserse make-upartieste Martena Duss recepten die je snél en makkelijk kan maken. In deze vegan versie van een Indonesische bami wordt de kip vervangen door tofoe en shiitakes en gebruik je rijstnoedels in plaats van eiernoedels. De combinatie van de zoute sojasaus en de suiker geeft een licht zoete, stroperige saus.

Emma Desmet

Ingrediënten (voor 4 personen):

zonnebloemolie

250 g vaste tofoe, in blokjes van 1 cm gesneden

250 g rijstnoedels

4 tl geroosterde sesamolie

8 gedroogde shiitakes, geweekt en in reepjes gesneden

3 wortels, in kleine stukken gesneden

4 tenen knoflook, fijngehakt

¼ spitskool, in hapklare stukken gesneden

5 el sojasaus

3 tl suiker

4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden

Bereiding:

1. Giet een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en laat de olie goed heet worden. Bak hierin de tofoe gedurende 5-7 minuten. Voeg een ¼ tl zout toe en roer af en toe om zodat de tofoeblokjes gelijkmatig bruin worden. Haal de blokjes uit de wok en zet opzij.

2. Kook de rijstnoedels gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Spoel de gare noedels grondig onder de koude kraan om te voorkomen dat de slierten plat worden en gaan plakken. Laat uitlekken.

3. Verhit in dezelfde wok 2 el zonnebloemolie en 1 tl geroosterde sesamolie. Bak hierin de reepjes shiitake (of andere paddenstoelen) gedurende 1 minuut. Voeg de wortels en de knoflook toe en bak verder op middelhoog vuur tot de knoflook lichtbruin wordt. Voeg nog een scheutje zonnebloemolie toe.

4. Doe de rijstnoedels in de wok en meng alles grondig door elkaar. Voeg spitskool, sojasaus en suiker toe en wok op hoog vuur gedurende 2 minuten. Giet af en toe een scheutje shiitakevocht in de wok om een intense smaak te creëren. De noedels mogen zeker niet te droog worden.

5. Voeg tot slot de blokjes tofoe en lente-ui toe en wok nog even voort op middelhoog vuur.

6. Proef! Voeg naar wens nog wat peper, zout, sojasaus en shiitakevocht toe. Zet het vuur uit en meng nog 3 tl geroosterde sesamolie door het gerecht.

Ik heb altijd een grote zak shiitakes op voorraad. Deze gedroogde paddenstoelen vind je in de Aziatische supermarkt of online en zijn eeuwig houdbaar. Laat de gedroogde shiitakes voor gebruik minstens 30 minuten wellen in kokendheet water. Je kunt ze tot 3 dagen in water bewaren in de koelkast.

Recept: Laurence Roothooft

Foto: Martena Duss