Kenzo Van den Bosch zetelt nog tot eind dit jaar als onafhankelijke in de gemeenteraad van Mechelen.© Joren De Weerdt

Mechels raadslid stapt op uit Vlaams Belang: “Er is te weinig waardering voor gewone militanten”

Mechelen -

Kenzo Van den Bosch (27), het jongste gemeenteraadslid van Vlaams Belang in Mechelen, stapt uit onvrede uit de partij. Tot eind dit jaar zetelt hij als onafhankelijke, net als het gewezen boegbeeld Frank Creyelman.

Sven Van Haezendonck

De lokale afdeling van Vlaams Belang in Mechelen beleeft turbulente maanden. Eind vorig jaar kwam ex-kopman Frank Creyelman in opspraak. De internationale pers onthulde dat hij samenwerkte met een spion van de Chinese overheid. Nog dezelfde dag riep nationaal voorzitter Tom Van Grieken prompt het partijbestuur samen om Creyelman aan de deur te zetten. De zestiger zetelt sindsdien als onafhankelijke in de Mechelse gemeenteraad.

LEES OOK. Frank Creyelman na China-schandaal opnieuw present in gemeenteraad: “Uit partij gezet zonder enig gesprek”

Kenzo Van den Bosch volgt nu dat voorbeeld. “Maar mijn beslissing staat volledig los van het vertrek van Frank Creyelman uit de fractie. Ik ga als onafhankelijke alleen zetelen en vorm met niemand anders een nieuwe fractie”, zegt hij. De twintiger geraakte na zijn deelname aan de vorige gemeenteraadsverkiezingen verkozen en zetelt sinds 2019, maar dat doet hij dus niet langer als vertegenwoordiger voor Vlaams Belang.

“Niet meer betrokken”

“Ik word door de lokale partijtop niet meer betrokken in de Mechelse werking. Alle pogingen om opnieuw lid te worden van het afdelingsbestuur worden stelselmatig afgeblokt. Daardoor word ik van geen enkele beslissing meer op de hoogte gehouden en kan ik me niet meer voor de volle honderd procent inzetten voor de werking van de partij”, vertelt Van den Bosch.

Hij verwijst naar Lier, waar de voltallige Vlaams Belang-fractie in de zomer van vorig jaar opstapte. Vier gemeenteraadsleden stelden toen hun mandaat opnieuw ter beschikking van de partij. “Er is te weinig waardering van bovenaf voor de inzet en het onbaatzuchtig werk van gewone militanten. Lokale afdelingen zijn eigenlijk kleine baronieën waar lokale partijvoorzitters doen wat ze willen omdat er van bovenaf toch niet wordt ingegrepen”, zegt Kenzo Van den Bosch.

LEES OOK. Voltallige fractie Vlaams Belang Lier neemt ontslag na ernstige vertrouwensbreuk met provinciaal partijbestuur

“Lokale afdelingen zijn eigenlijk baronieën”, zegt Kenzo Van den Bosch.© Joren De Weerdt

Afdelingsvoorzitter Kim Brooks ziet het helemaal anders. “Kenzo was een heel goed gemeenteraadslid. Dat ga ik niet ontkennen, maar hij was geen teamspeler en daar zat het probleem”, reageert ze. Brooks stelt onomwonden dat haar relatie met Kenzo Van den Bosch niet de beste was. “De samenwerking was de voorbije jaren lauw. Wie hard werkt, wordt beloond. De campagne loopt van de ene verkiezing naar de andere en niet een jaar voor de verkiezingen. Wij hebben onze evaluatie gemaakt. Zijn inzet voor de afdeling was onvoldoende”, zegt de voorzitter.

“Kenzo was geen teamspeler en daar zat het probleem. Wij hebben onze evaluatie gemaakt. Zijn inzet voor de afdeling was onvoldoende”

Kim Brooks

Vlaams Belang Mechelen

“Hangt aan Frank”

Dat lokale afdelingen als “kleine baronieën” functioneren, ontkent ze. “Dat was vroeger zo. Toen had één persoon (Frank Creyelman, red.) het voor het zeggen, vandaag beslist een hele afdeling. Dat zorgt voor een heel andere werksfeer en Kenzo hangt nog te veel vast aan Frank”, vertelt Kim Brooks. Volgens haar was Van den Bosch te weinig betrokken bij de werking van de afdeling, maar zelf zegt hij dus dat hij daartoe de kans niet kreeg.

“Ik heb politiek altijd met een grote passie gedaan. Als ik dat doe in een partij waar ik me niet voor de volle honderd procent kan inzetten, dan stopt het”, zegt Kenzo Van den Bosch. Of hij in oktober opnieuw opkomt, heeft hij nog niet uitgemaakt. “Ik sluit niet uit dat ik voor een andere lijst opkom. Voor de stadslijst zal het niet zijn en ik bind me ook niet aan Frank.”

Door het vertrek valt Vlaams Belang in de Mechelse gemeenteraad terug op twee raadsleden. “Dat is vervelend, maar met fractieleider Catherine François en gemeenteraadslid Ingrid Kluppels hebben we wel twee vertegenwoordigers die hard werken”, zegt Kim Brooks.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen