© AFP

“Europa is in pre-oorlogstijd”: opnieuw waarschuwing voor nakende oorlog met Rusland

De Poolse premier Donald Tusk heeft vrijdag gewaarschuwd voor een “nakende oorlog” in Europa. Hij benadrukte dat niemand in Europa zich nog veilig zal kunnen voelen als Rusland Oekraïne verslaat. “Ik wil niemand bang maken, maar oorlog is niet langer een concept uit het verleden”, zei hij tegen Europese media. “Het is echt en het begon meer dan twee jaar geleden.”

Zijn opmerkingen komen er na nieuwe Russische raketaanvallen op Oekraïne. Rusland heeft die de laatste weken stevig opgeschroefd.

Tusk, voormalig voorzitter van de Europese Raad, zei dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne al de schuld had gegeven van de jihadistische aanval op de concertzaal Crocus City Hall in Moskou zonder enig bewijs en “blijkbaar de behoefte voelt om steeds gewelddadigere aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne te rechtvaardigen”.

LEES OOK.  Militaire experts over groot offensief van Rusland en Duitsland als doelwit: “Compleet onmogelijk”

Hij wees er ook op dat Rusland eerder deze week voor het eerst bij daglicht Kiev had aangevallen met hypersonische raketten. Tusk gebruikte zijn eerste buitenlandse interview sinds hij eind vorig jaar terugkeerde als premier van Polen om een directe oproep te doen aan de leiders van Europa om meer te doen om hun defensie te versterken. Dit is niet de eerste waarschuwing van Tusk voor een nakende oorlog. Eerder deze maand gaf hij centrumrechtse Europese leiders een soortgelijke boodschap.

LEES OOK. STANDPUNT. “De Russische cyberoorlogsvoering, dat is waar we van moeten wakker liggen” 

Hij deed een dringende oproep voor militaire hulp aan Oekraïne en waarschuwde dat de komende twee jaar van de oorlog alles zouden bepalen: “We leven in het meest kritieke moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.” Wat nu het meest verontrustend is, zei hij aan journalisten van enkele van de grootste kranten van Europa, is dat “letterlijk elk scenario mogelijk is”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER