Direct naar artikelinhoud
Nieuws

▶ Gijzeling in Ede afgelopen: gijzelnemer is 28-jarige inwoner van gemeente, eerder veroordeeld voor bedreiging

Een man wordt gearresteerd door de DSI voor café Petticoat in Ede.Beeld ANP

De gijzeling in een café in de Nederlandse stad Ede is sinds omstreeks 12.30 uur afgelopen. Alle vier de gijzelaars hebben het café kunnen verlaten en ook de gijzelnemer werd gearresteerd door de politie. De autoriteiten hebben nog geen informatie over het motief van de 28-jarige verdachte, die in het verleden al eens veroordeeld is voor een bedreiging.

Video wordt geladen...

Volgens de Nederlandse lokale krant De Gelderlander kwam er rond vijf over half zeven ‘s ochtends een melding binnen op het adres van een café, waardoor de politie werd ingeschakeld. Een man hield er vier mensen gegijzeld.

De gesprekken met de gijzelnemer kwamen vrijwel meteen bij aankomst van de ordediensten op gang. Met een robot van de Explosieven Opruimingsdienst is in de loop van de ochtend voedsel afgeleverd in café Petticoat. Beelden daarvan gingen rond op sociale media.

Een persoon met een bivakmuts heeft het café even voor 12.30 uur verlaten met de handen omhoog nadat eerder deze voormiddag reeds de vier gijzelaars naar buiten waren gekomen. De persoon met de bivakmuts is buiten het café geboeid door de politie. Dat meldt persagentschap ANP.

De gijzeling is door onderhandelingen beëindigd, zo zegt Anne Jan Oosterheert van de Politie Oost-Nederland. De gijzelaars zijn ongedeerd gebleven en de politie hoefde geen geweld te gebruiken.

Treinverkeer

150 woningen werden bij de politieactie ontruimd en de geëvacueerde bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis in Ede. De geëvacueerde bewoners kunnen “binnen nu en een uurtje weer naar huis”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Door de politieoperatie was het treinverkeer in de omgeving een tijd verstoord.

Er is onder meer een team van de Dienst Speciale Interventies ter plaatse gekomen, alsook de brandweer en ambulances. Er werd tevens een Bearcat ingezet, een zeer zwaar gepantserde auto die alleen in uitzonderlijke situaties wordt gebruikt.

Treinverkeer
Beeld REUTERS

Motief nog onbekend

De autoriteiten hebben nog geen informatie over het motief van de verdachte van de gijzeling. Dat wordt nu onderzocht, klinkt het. Wel zegt de politie niet uit te gaan van een terroristisch motief. De verdachte is een 28-jarige inwoner van de gemeente. Hij werd eerder veroordeeld voor bedreiging.

De man was in het bezit van enkele messen, zo meldt de politie. De man zou die messen hebben getoond aan de slachtoffers. In zijn rugzak werden geen explosieven gevonden.

Justitie en politie wilden niet zeggen of de verdachte zijn actie van tevoren heeft gepland, gezien de messen en de rugzak die hij bij zich droeg. Afgezien van het feit dat de man eerder in aanraking kwam met justitie wegens bedreiging wilden ze niet meer kwijt dan dat de verdachte een “blanke man” is.

Organisatie geschokt

De organisatie van het feest dat afgelopen nacht in café Petticoat plaatsvond, zegt geschokt te zijn door de gebeurtenissen. De organisatie zegt dat het feest “conform planning rond 04.00 uur” was afgelopen en dat het publiek de feestlocatie daarna heeft verlaten. “Ons team heeft de locatie kort daarna, omstreeks 04.15 uur verlaten”.

Organisatie geschokt
Beeld REUTERS
Organisatie geschokt
Beeld Luciano de Graaf
Organisatie geschokt
Beeld ANP
Organisatie geschokt
Beeld ANP
Organisatie geschokt
Beeld ANP