Walter Grootaers herstelt van leverkanker, maar blijft op post in ‘Homo universalis’.© RR

Ondanks strijd tegen leverkanker blijft Walter Grootaers op post als stem van ‘Homo universalis’

In ‘Homo universalis’ start zaterdag de zoektocht naar een volgende alleskunner. Tekent weer present als luidsprekerstem: Walter Grootaers (69). De zanger en presentator herstelt sinds vorig jaar van leverkanker.

In september 2023 kwam het nieuws dat Walter Grootaers met gezondheidsproblemen kampte. Net voor de zomer had hij de diagnose van leverkanker gekregen. Hij ging met succes in behandeling, maar omdat die een impact had op zijn stem, moest Grootaers bij de pauzeknop induwen bij De Kreuners. De groep liet weten dat het herstel meerdere maanden zou duren en stelde alle optredens uit.

Grootaers’ tv-werk kwam evenwel niet in het gedrang. Tijdens de opnames van Homo universalis in het najaar was hij net als in de vorige seizoenen de luidsprekerstem van dienst, die via een megafoon de opdrachten uitlegt. Enkel in 2020 gaf Grootaers even verstek door een coronabesmetting. Toen nam zanger Daan Stuyven enkele afleveringen zijn plek in.

LEES OOK. Walter Grootaers geeft update over gezondheid: “Het gaat de goede kant uit”

Grootaers zet zijn herstel in stilte verder en communiceert voorlopig dus niet over zijn gezondheidstoestand. Eind vorig jaar gaf hij wel een update. “Het gaat de goede kant op”, vertelde hij toen. “De operatie is achter de rug, en die is gelukt. Nu moet ik een tijdje immuuntherapie volgen, maar het ziet er goed uit. De uitgestelde concerten van De Kreuners proberen we zeker in te halen. Tegen eind 2024 of 2025 hopen we te hervatten.”

101 kandidaten

In het nieuwe seizoen van Homo universalis krijgt Grootaers het gezelschap van Linde Merckpoel, die de honderd kandidaten aan de zijlijn aanmoedigt. Zij spelen nog steeds een afvallingsrace, waarbij de speler die in alle proeven slaagt zich tot eindwinnaar kroont. Wel nieuw is de doorlopende proef: elke aflevering krijgen de deelnemers een opdracht waar ze de hele uitzending aan kunnen werken. Zo moeten ze zaterdag zo veel mogelijk origamivogels vouwen. Wie die opdracht verliest, moet ook vertrekken.

LEES OOK. Ook Joeri, tweelingbroer van winnaar Jordi, wil ‘Homo universalis’ worden: “Als ik niet win, zal ik het voor de rest van mijn leven moeten horen”

(lees verder onder de foto)

Linde Merckpoel moedigt dit jaar de spelers aan.© VRT

In het deelnemersveld zitten een paar opvallende namen. Diana, een vrouw van 92, is de oudste speler ooit in Homo universalis. Nadat Jordi vorig jaar won, doet nu zijn tweelingsbroer Joeri mee. Van de familie Ranson doen de moeder, zoon en dochter mee. Er is ook een priester, een Waalse kandidaat en iemand die overvliegt uit Barcelona. En Amber zorgt voor een primeur: zij is zwanger, en dus start Homo universalis dit jaar eigenlijk met 101 kandidaten. (dvg)

Homo universalisVRT 1, zaterdag, 20.50 uur

© VRT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER