De bende van 'Barbecue' zwaait de plak in een groot deel van de hoofdstad.
Foto: AFP

Haïtiaanse bendeleider 'Barbecue' overweegt wapenstilstand in door bendegeweld verscheurd land

De Haïtiaanse bendeleider Jimmy 'Barbecue' Chérizier overweegt een wapenstilstand in het door bendegeweld verscheurde land. Dat heeft hij gezegd in een interview met Sky News. In ruil daarvoor wil hij meepraten over de toekomst van het land.

Haïti gaat gebukt onder een golf van geweld. Volgens een recent VN-rapport zijn er dit jaar alleen al ruim 1.500 mensen omgekomen door bendegeweld. De golf van geweld begon eind februari toen gewapende bendes in opstand kwamen tegen premier en waarnemend president Ariel Henry.

Die bendes vielen toen strategische punten aan in de hoofdstad Port-au-Prince. Ze hebben intussen al 80 procent van de stad onder controle. Meer dan 33.000 burgers hebben de hoofdstad verlaten. De gezondheidszorg is grotendeels ingestort en er is een gebrek aan voedsel en brandstof.

'Barbecue' wil mee aan de tafel

Chérizier leidt een van de beruchte bendes in de hoofdstad. Hij meent dat de bendes net de sleutel tot de oplossing kunnen zijn en overweegt zelfs een wapenstilstand als hij een stoel krijgt aan de onderhandelingstafel. "De enige manier waarop we verder kunnen gaan, is als wij bij het vredesproces betrokken worden", zegt hij aan Sky News.

Hij wil met andere woorden een vinger in de pap hebben in de toekomst van het land. "Als de internationale gemeenschap met een gedetailleerd plan komt voor gezamenlijk overleg waarin ons niets wordt opgelegd, denk ik dat de wapens kunnen worden neergelegd", klinkt het.

Meest gelezen