Kinderen uit Belgorod nemen de trein naar veiligere plekken in Rusland.
Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel

Al 5.000 kinderen geëvacueerd uit Russische regio Belgorod door Oekraïense dreiging

Al 5.000 kinderen en jongeren zijn geëvacueerd uit de regio Belgorod, die ligt op de grens tussen Rusland en Oekraïne. De evacuaties komen er na herhaaldelijke luchtaanvallen van Oekraïne op Belgorod.

Vorige week besliste de gouverneur van Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, om 9.000 kinderen en jongeren tijdelijk te evacueren naar andere regio's in Rusland. Hij deed dat na een reeks aanvallen van Oekraïne op Belgorod, daarbij vielen meer dan 10 doden.

Vandaag meldt Gladkov dat al 5.000 kinderen Belgorod verlaten hebben. Gisteren zijn er volgens de gouverneur nog 1.300 aangekomen in de regio's Sint-Petersburg, Brjansk (aan de grens met Oekraïne en Wit-Rusland) en Machatsjkala (in de noordelijke Kaukasus).

Positieve draai

De reden voor de evacuaties is dus een acute dreiging, maar de Russische propagandamachine weet er een positieve draai aan te geven: de kinderen worden in een filmpje voorgesteld alsof ze op zomerkamp zijn en daar de tijd van hun leven hebben. Ze spelen spelletjes, krijgen lekker eten, en kunnen elke dag naar huis bellen.

"Ik hoop dat de kinderen hier nieuwe vrienden aan overhouden, en dat ze zien hoe groot Rusland is, hoe veel verschillende tradities er zijn, hoe mooi de steden zijn en hoe divers de natuur is. Ik ben ervan overtuigd dat die mooie indrukken hen voor altijd zullen bijblijven", aldus Gladkov.

Bekijk: De Russische overheid stelt de situatie van de geëvacueerde kinderen heel rooskleurig voor:

Videospeler inladen...

Nog steeds voorzorgsmaatregelen

Voor de kinderen die wel in Belgorod blijven, geldt er voor nog minstens een maand thuisonderwijs. Winkels in de buurt van de Oekraïense grens die de laatste tijd gesloten moesten blijven, mogen weer open, op enkele voorwaarden:

  • Ze moeten uit baksteen opgebouwd zijn
  • De ramen moeten afgeplakt zijn
  • De werknemers moeten eerste hulp kunnen bieden aan mogelijke slachtoffers.

Er zullen ook controles komen om te zien of handelaars aan die voorwaarden voldoen.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen in februari 2022 wordt Belgorod geregeld bestookt met drones door Oekraïne. Volgens Rusland maakt Oekraïne daarbij geen onderscheid tussen militaire en burgerdoelwitten.

Een paar weken geleden nam het aantal aanvallen gevoelig toe, in de dagen voor de presidentsverkiezingen in Rusland. In dezelfde periode beweerden pro-Oekraïense Russische rebellen, die meevechten met het Oekraïense leger, dat ze Belgorod waren binnen gevallen. Rusland ontkende dat.

Ook de laatste dagen en weken zijn er geregeld luchtaanvallen in Belgorod, waarbij geregeld doden en gewonden vallen. Gisteren kwam nog een man om en geraakten twee andere personen gewond toen een Oekraïense drone neerkwam in een flatgebouw.

Meest gelezen