Anti-drugsoperatie in het Franse Saint Junien.
Foto: Max PPP

Ruim 1.700 arrestaties bij grote anti-drugsacties over heel Frankrijk

Bij talrijke razzia's in het drugsmilieu hebben de veiligheidsdiensten de voorbije weken over heel Frankrijk 1.738 mensen opgepakt. De razzia's kaderen in een grote anti-drugsoperatie op initiatief van de Franse regering. 

2,4 miljoen euro in beslag genomen, 150 kilogram drugs aangetroffen en meer dan 1.700 verdachten opgepakt. Dat is de balans na bijna 2 weken "Place nette XXL". Met dat plan wil de Franse regering de drugscriminaliteit in heel het land aanpakken. Net als Antwerpen en Brussel in ons land, kampen heel wat Franse steden met een escalatie van het drugsgeweld. 

Stad per stad organiseren de veiligheidsdiensten daarom grote invallen en controles. Frans president Emmanuel Macron spreekt over "een actie zonder voorgaande". De reeks razzia's startte in Marseille, waar al jaren een bloedige drugsoorlog woedt.

Afgelopen dagen probeerde de politie de drugsbendes ook een klap toe te dienen in onder meer Lille, Dijon, Parijs en Lyon. Daarbij werden in totaal 20.000 manschappen van de politie en gendarmerie ingezet.

Maandag nieuwe acties

"De acties hebben enorme gevolgen op het terrein", maakte Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin de balans op. Hij kondigde ook nieuwe acties aan. "We zetten deze operatie verder en blijven massaal agenten inzetten, in de stations en in de wijken. Maandag zullen er 3 grote acties plaatsvinden. De teller komt zo op 9 regio's."

"We moeten de drugshandel uitroeien", is Darmanin vastbesloten. "Die strijd is niet enkel een kwestie van veiligheid, maar een kwestie van de maatschappij in haar geheel. Dit gaat niet enkel over politieacties, maar ook over de strijd tegen verslaving."

Meest gelezen