Roemenië en Bulgarije worden deels lid van Schengenzone

Een spandoek met de tekst "Welkom in Schengen" wordt getoond in de aankomstsectie van Henri Coanda International Airport in Otopeni nabij Boekarest, Roemenië, 31 maart 2024. © via REUTERS

Roemenië en Bulgarije zijn om middernacht plaatselijke tijd (23.00 uur in België) het 28e en 29e lid van de Schengenzone geworden. Al gaat het wel enkel om de lucht- en zeegrenzen. Oostenrijk stelde een veto voor de landsgrenzen, uit vrees voor een toestroom aan migranten.

Op de weg zullen de controles dus voorlopig blijven. Op de luchthavens en in de havens geldt voortaan wel vrij verkeer van personen en goederen. “Het gaat om een historisch moment voor de Schengenzone”, klinkt het bij Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. “Samen bouwen we aan een sterker en meer verenigd Europa.”

Met de gedeeltelijke toetreding van Roemenië en Bulgarije telt de Schengenzone voortaan 29 leden: 25 van de 27 EU-lidstaten (enkel Cyprus en Ierland niet) en daarnaast ook nog Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content