De verkiezingen worden erg belangrijk voor Erdogan
Foto: Belga

Turkije trekt naar stembus: lokale verkiezingen worden belangrijke test voor president Erdogan

Turkije trekt vandaag naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezing wordt gezien als een test voor de regering van president Recep Tayyip Erdogan, die een aantal belangrijke steden - waaronder Istanbul - wil heroveren van de oppositie.

De 70-jarige president Erdogan heeft zijn volle gewicht in de campagne gegooid om de kandidaten van zijn AKP-partij een hart onder de riem te steken. Erdogan zet vooral hoog in op de stad Istanboel, waar bij de vorige verkiezing - vijf jaar geleden - de oppositie won.

Erdogan hoopt dat zijn AKP-kandidaat Murat Kurum de burgemeestersjerp kan veroveren op aftredend burgemeester Ekrem Imamoglu. "Erdogan heeft vijf jaar gewacht om terug te slaan. Dat wil hij vandaag voor elkaar krijgen", zegt NOS-correspondent Mitra Nazar in De Ochtend op Radio 1. "Istanbul is niet de hoofdstad van het land, maar wel een ontzettend belangrijke stad. Het is het economische en culturele hart, met 17 miljoen inwoners."

De peilingen geven voorlopig een nipte voorsprong aan Imamoglu. "Maar de marge is klein, het kan nog alle kanten op", zegt Nazar. 

In totaal trekken 61 miljoen Turken naar de stembus. De stembureaus in het oosten van het land openen om 7 uur lokale tijd (6 uur Belgische tijd) en sluiten om 17 uur lokale tijd (16 uur Belgische tijd) de deuren in het westen.

De eerste resultaten worden in de loop van de avond verwacht. "Omdat het mogelijk een nek-aan-nekrace wordt, kan het misschien wel even duren eer we met zekerheid kunnen zeggen wie de winnaar wordt."

Beluister hier het gesprek met Mitra Nazar, NOS-correspondent in Turkije:

De verkiezingen lopen niet overal zonder problemen. In de buurt van Diyarbakir, de belangrijkste Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije, is er in de loop van de voormiddag een confrontatie ontstaan tussen twee groepen. Daarbij viel 1 dode, 12 anderen raakten gewond. 

Laatste verkiezingen voor Erdogan

Erdogan is sinds 2014 president en was daarvoor al 11 jaar premier. Hij won in mei vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen van Kemal Kilicdaroglu, die gesteund werd door een groot deel van de oppositie.

Begin deze maand zei Erdogan dat de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag zijn laatste verkiezing zullen worden. Hij zal dus naar eigen zeggen geen kandidaat meer zijn voor de presidentsverkiezingen van 2028.

Meest gelezen