Donald Trump postte een filmpje met een afbeelding van een geknevelde Joe Biden.
Foto: VRT

Campagneteam van Joe Biden beschuldigt Donald Trump van aanzetten tot geweld na foto van geknevelde Biden

In de Verenigde Staten heeft het campagneteam van president Joe Biden diens uitdager Donald Trump beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Eergisteren postte Trump een filmpje op zijn sociale media waarin een afbeelding van een geknevelde Biden te zien is. "Dit is het soort onzin dat je post als je oproept tot een bloedbad", zegt een woordvoerder van Bidens campagneteam. Trumps campagneteam veegt de beschuldigingen van tafel.

Donald Trump, de Republikeinse uitdager van Democratisch president Joe Biden bij de verkiezingen in november, postte vrijdag een filmpje op Truth Social, zijn eigen socialemediakanaal. Volgens het bijschrift bij het filmpje was het donderdag gemaakt op een snelweg in Long Island, New York. Trump had toen de begrafenis bijgewoond van een New Yorkse agent die was omgekomen bij een verkeerscontrole.

Op het korte filmpje rijden twee pick-uptrucks voorbij, volledig versierd met vlaggen en stickers waaruit de steun voor Trump duidelijk blijkt. Op de kofferbak van het tweede voertuig plakt over de hele breedte een afbeelding van Biden die aan handen en voeten gebonden in de achterkant van een pick-up ligt.

Het filmpje werd volgens Trump donderdag gemaakt op de snelweg in Long Island, New York.
Foto: Truth Social

Het campagneteam van Joe Biden is hier niet over te spreken. "Dit beeld van Donald Trump is het soort onzin dat je post als je oproept tot een 'bloedbad', of als je de Proud Boys vraagt om 'klaar te staan'", zegt woordvoerder Michael Tyler in een verklaring. "Trump zet geregeld aan tot politiek geweld en het is tijd dat mensen dat ernstig nemen. Vraag het maar eens aan de veiligheidsdiensten in het Capitool die onze democratie beschermden op 6 januari 2021."

Proud Boys? 6 januari 2021?

Biden en Trump namen het al eens eerder tegen elkaar op bij de presidentsverkiezingen, in 2020. In het allereerste debat tussen beide kandidaten antwoordde Trump toen op een vraag over blanke overheersing: "Proud Boys, zet een stap terug en hou je klaar." De Proud Boys worden beschouwd als een rechts-extremistische groep.

Biden won de verkiezingen, waar Trump het niet mee eens was. Veel mensen zijn van mening dat Trump met zijn opruiende taal aanhangers heeft aangezet tot de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Toen moest het Congres de verkiezingsuitslag bevestigen. Kopstukken van de Proud Boys zijn later veroordeeld voor hun betrokkenheid. Ook Trump staat daarover nog terecht.

Campagneteam van Trump: "Dit is nonsens"

Trumps campagneteam doet de beschuldigingen af als nonsens en zegt dat de beelden uit hun context getrokken worden. "Dat beeld plakte op de achterkant van een pick-uptruck die op de snelweg reed", zegt woordvoerder Steve Cheung. "Democraten en uitzinnige gekken hebben niet alleen opgeroepen tot verachtelijk geweld tegen president Trump en zijn familie, ze bewapenen ook letterlijk het gerechtelijke systeem tegen hem."

Een verwijzing naar de vele rechtszaken die tegen Trump lopen, en die door zijn medestanders worden gezien als een doelbewuste manier om zijn herverkiezing te dwarsbomen. Trump zegt in alle rechtszaken dat hij onschuldig is en dat hij politiek vervolgd wordt.

De Amerikaanse nieuwszender CNN deed navraag bij de Amerikaanse geheime dienst, maar die liet weten "informatie over inlichtingen betreffende veiligheid noch te bevestigen, noch te becommentariëren".

Bitse toon in campagne tussen Biden en Trump

De aanvaring over de afbeelding op de pick-up is het meest recente voorbeeld van de bitse campagnestrijd tussen Biden en Trump. Volgens CNN is het een nieuw voorbeeld van de grimmige beeldspraak van Trump.

Verwijzen naar "een bloedbad" deed hij enkele weken geleden, toen het ging over de Amerikaanse auto-industrie. Die zou alleen maar beschermd worden als hij verkozen zou worden, zoniet dreigde er "een bloedbad voor de autobouwers en voor het land". Hij wil de invoer van niet-Amerikaanse wagens een stuk moeilijker en duurder maken.

Op een campagne-evenement in New Hampshire in december ging Trump fel tekeer tegen de illegale immigratie vanuit Mexico. "Mensen zonder papieren vergiftigen het bloed van ons land. Van over de hele wereld stromen ze ons land binnen." Het was niet de eerste keer dat hij over dat thema die terminologie gebruikte.

In november, ook in New Hampshire, nam hij zijn politieke tegenstanders in het vizier door ze "ongedierte" te noemen. "We beloven dat wij de communisten, marxisten, fascisten en radicaal-linkse schurken die als ongedierte binnen de grenzen van ons land leven, zullen uitroeien."

Meest gelezen