Recordaantal anderstaligen wil Nederlands leren in Vlaanderen 

Een recordaantal mensen heeft zich in 2023 aangemeld om Nederlands te leren, zo berichten De Zondag en VRT. In totaal meldden zich vorig jaar 77.951 anderstaligen aan voor een cursus Nederlands als tweede taal.

Ongeveer 12.100 nieuwkomers moesten verplicht een cursus Nederlands volgen in het kader van hun inburgeringstraject. Dat traject is verplicht voor de meeste nieuwkomers in Vlaanderen die van buiten de Europese Unie komen. Een grote meerderheid schreef zich dus vrijwillig in voor de lessen.  

Volgens Jo De Ro, directeur van het Agentschap Integratie en Inburgering, zijn de cijfers een bewijs dat het cliché dat anderstalige Vlamingen geen Nederlands willen leren langzaam naar de vuilnisbak mag. “De cursisten willen hun collega’s beter begrijpen, het schoolwerk van hun kinderen beter opvolgen, met hun buren kunnen praten en een echte burger worden in Vlaanderen”, zegt De Ro bij VRT. “Het kennen van Nederlands is de hoeksteen van het integratie en inburgeringsbeleid.” 

Voorts sloot het agentschap vorig jaar 17.078 eerste inburgeringscontracten. Dat is een stijging van 18 procent tegenover 2022. Die stijging leidt wel tot een langere wachtlijst om te starten met een cursus. 

Ook de dienst Sociaal Tolken en Vertalen verwerkte meer aanvragen dan ooit. Vorig jaar waren er 142.400 aanvragen voor een sociaal tolk, die bijvoorbeeld helpt met vertalen in het gemeentehuis of ziekenhuis. Ongeveer een op de drie daarvan kon niet worden uitgevoerd of werd geannuleerd. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content