Broer van aangereden vrouwelijke supporter reageert: “Dit had veel erger gekund, maar niet de schuld van mijn zus”

Tijdens de Ronde van Vlaanderen raakte supporter Anke Sneyers (21) uit Meldert zwaargewond toen ze aangereden werd door verschillende renners. Haar broer zegt dat het slachtoffer geen enkele schuld treft.

Tommy Huyghebaert

LEES OOK. Toeschouwster naar ziekenhuis na zware botsing met renner tijdens Ronde: jonge vrouw buiten levensgevaar

Eerst en vooral het goede nieuws. Anke Sneyers stelt het gezien de omstandigheden goed volgens haar broer Thomas die we aan de telefoon kregen. Ze hield aan de aanrijding een stevige hersenschudding, een hoofdletsel met meerdere hechtingen en een gebroken sleutelbeen over. “Dit had veel erger gekund.” Hij voegt er aan toe dat de emotionele impact op Anke, maar ook op haar ouders en de vrienden die erbij waren, wel heel erg groot is.

Kort na het ongeval had Thomas al op Facebook gereageerd op de vele berichten die op sociale media circuleren rond het ongeval en waar weinig tot geen medelijden is met zijn zus, integendeel.

“Normaal reageer ik niet op Facebook-reacties, al zeker niet op die van internethelden, maar de omstandigheden verplichten mij er toe. De jonge vrouw die hier werd omver gereden is namelijk mijn zus, Anke Sneyers”, reageert Thomas Sneyers die zelf jeugdrenner was en werkt voor de marketingafdeling van wielerploeg Alpecin-Deceuninck. “Wij zitten met de hele familie al JAREN in de koers, wij hebben in het peloton gereden of komen er dagdagelijks voor ons werk mee in contact. Anke - samen met mama - stond netjes van het parcours af, in de zijberm. Het parket doet momenteel onderzoek waarbij er meerdere getuigen - inclusief de ambulanciers achter het peloton - duidelijk hebben verklaard dat de val niet werd veroorzaakt door haar, maar weldegelijk door een andere toeschouwer die wel op de weg stond, waardoor renners moesten uitwijken, en zo Anke hebben geraakt.”

“Hoe al deze mensen in de reacties een oordeel durven vellen, zonder iets deftigs gezien te hebben, en zelfs reageren “geen medelijden” te hebben, daar word ik (sorry voor het woord) kotsmisselijk van.”

“Aan al de internethelden: denk de volgende keer toch maar eens na, want voor je het weet (net zoals dit voor ons vandaag het geval was), gebeurt dit bij iemand die jou nauw aan het hart ligt.”

G-sporter

Anke Sneyers is een van de meest beloftevolle G-atletes in België, zowel op nationaal als internationaal vlak. Zij is huidig Belgisch kampioen verspringen en werd in de afgelopen jaren al op verschillende sprintnummers Belgisch kampioen. Anke haalde dit jaar op het WK & EK Indoor in Reims een zesde plaats in de finale van het verspringen. Op de 200 meter liep ze naar een negende plaats. In de finale van de 60 meter op het WK & EK Indoor werd ze zesde. In juni stond normaal het Europees kampioenschap op haar programma. Daarnaast is ze nog volop in running voor op de Paralympische Spelen. “Ze hoopte nog de limieten te behalen, maar ze ziet de droom mogelijk gefnuikt door de gevolgen van de aanrijding.”

Anke in volle actie.

De valpartij aan de Hotond was niet de enige waarbij het publiek betrokken was, want wat later werd er nog eens gevallen op een brede baan waar publiek dicht op de renners stond.

Anke mocht het ziekenhuis intussen verlaten, maar moet begin volgende week op controle. Mogelijk moet ze nog een operatie ondergaan. “Ze heeft me al gebeld. Ze is helemaal van slag. Het is voor haar allemaal moeilijker te plaatsen door haar mentale beperking. Ze voelde zich eerst schuldig, maar het is duidelijk dat haar geen schuld treft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen