Hartverscheurend: orka-kalfje weigert baai te verlaten waar zijn moeder verdronk in ondiep water

Een hartverscheurend geluid weerklinkt in een baai in Canada. Een orka-kalfje rouwt voor zijn moeder die stierf toen ze zichzelf per ongeluk strandde en verdronk zodra het vloed werd. Experts, vrijwilligers en de lokale gemeenschap van Nuu-chah-nulth en Zeballos proberen het kleine dier naar open zee te lokken, maar de orka weigert van de zijde van zijn moeder te wijken. Na overleg werd beslist om het zeezoogdier te laten rouwen en daarna opnieuw te proberen.

pjv

De 14-jarige orka zwom samen met haar tweejarig kalf de lagune aan de westkust van Vancouver in, maar raakte in de problemen, wellicht bij een verkeerd getimede aanval. De moeder - die opnieuw zwanger was - zat vast en verdronk toen het water steeg. Sindsdien cirkelt het kalfje doelloos rond, terwijl zijn klaagzang door merg en been gaat. Orka’s leven in het wild in groep en kalfjes blijven in normale omstandigheden altijd bij hun moeder. Dus wordt er gevreesd dat de kleine orka bij het lichaam van zijn moeder zal blijven.

Biologen, wetenschappers, vrijwilligers en leden van de First Nations (de inheemse volkeren van Canada, nvdr.) hebben nu de handen in elkaar geslagen om het dier te redden. Ze hebben dagenlang geprobeerd om het dier uit de baai te lokken, terug naar open water waar zijn andere familieleden nog rondzwemmen. Maar het mocht niet baten: het kalfje weigert de baai te verlaten. Dus is nu besloten om het dier even met rust te laten en later opnieuw een poging te wagen.

“Walvissen zijn voor de rest van hun leven verbonden met hun familie”, klinkt het. “We kunnen ons niet inbeelden want het kalfje doormaakt, het kan wellicht niet begrijpen waarom zijn moeder niet meer beweegt en niet meer voor hem zorgt. Het voelt zich wellicht net zoals wij ons zouden voelen in zo’n situatie.” Het jonge dier verkeert volgens de experts nog in goede gezondheid, maar moet zo snel mogelijk uit terug naar de open zee. Het reddingsteam wil hem liever niet voederen, zodat hij niet onafhankelijk wordt van mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER