Eerlijkheid kost hoofdverdachte de kop in ‘De mol’: “Ik verwens mezelf omdat ik die pasvragen heb laten liggen”

De groepspot én de groepssfeer moesten er zondagavond aan geloven in ‘De mol’. En dan ging ook de doos van Pandora nog eens open. Een baaldag voor de kandidaten, mooie tijden voor de saboteur. Dit was aflevering twee.

Dennis Van Goethem

Wat zeiden we vorige week? Geen taal mooier dan het Gullegems? Kandidate Coco, de furie uit Mallorca, sprak dat zondag tegen. “Su puta madre”, foeterde ze in het Spaans, en “joder.” Oftewel een welgemeende ‘fuck’. Het vatte helemaal de teneur. Aflevering twee van De mol kende, naast een onfortuinlijke afvaller, bovenal een winnaar. De mol zelf, natuurlijk. Zijn of haar balans? Een verdubbelaar minder. Een derde van de prijzenpot kwijt. En diepe scheuren in het vertrouwen binnen de groep. Heeft de verrader een playlist, dan staan de Beastie Boys op één. “Listen all y’all, it’s a sabotage.

Het begon weer idyllisch, daar op Sicilië. In Savoca, waar The godfather werd gedraaid, serveerden de kandidaten Italiaanse ‘gelato’. Door ijsjes heelhuids naar het strand te brengen, maakten ze kans op 4.000 euro. Dat kon 8.000 euro worden, maar de nu al befaamde verdubbelaars bleven bij Bernard op zak. Terwijl de ene helft bolletjes ‘vaniglia’ en ‘cioccolato’ opvingen, speelde de andere hun auto’s vrij met een schuifpuzzel. Kat in ’t bakkie voor Bernard, want “mijn schoonvader werkte in een Italiaanse autogarage”. Viel dat even tegen: hij en zijn collega’s kregen 20 minuten straftijd.

Aan de ‘gelateria’ raakten de gemoederen dan weer oververhit. Ze haalden met zes ijsjes het strand, maar arriveerden vier minuten te laat. Voor het eerst in dit seizoen leverde een opdracht niks op. De pot bleef staan op 8.800 euro.

(lees verder onder de foto)

Voor het eerst in dit seizoen bracht een opdracht niks op.© Play4

Mislukte ‘prison break’

Een dag later haalde Luciano Pavarotti de kandidaten vroeg uit bed. Aan het ontbijt mocht Senne meteen beschikken. Hij viel als laatste bed, en werd zonder uitleg weggeleid. De anderen moesten hem in duo’s bevrijden uit het hoogste kamertje van Castello Normano, ooit een beruchte gevangenis. Het team dat daarin slaagde, wachtte een bonus. Bernard legde de lat terstond nog wat hoger en zette zijn verdubbelaar in. Inzet: 10.000 euro.

Met een oude mijnwerkershelm op het hoofd liepen de duo’s beurtelings het kasteel binnen. Doofde hun kaars, dan werden ze afgelost. Ventilatoren en een douchekop hielpen niet, maar de slappe communicatie nog minder. Het duurde eeuwen voor de kandidaten doorhadden dat Senne vanuit zijn cel kon helpen.

Uiteindelijk maakten Karolien en Philippe hem vrij. Ze pakten ook de bonus en plaatsten zichzelf vooraan in de rij voor een persoonlijk voordeel, later die nacht. Hun collega’s ontdekten dat pas later. Extra olie op het frustratie-vuur, want ook voor deze opdracht waren ze vier minuten buiten tijd. De ‘prison break’ was een maat voor niets, de mol wreef zich in de handen.

(lees verder onder de foto)

Karolien en Philippe pakten het voordeel, maar zwegen erover tegen hun collega’s.© Play4

Acht pasvragen

“Alles keert terug”, sprak Gilles De Coster aan het hotel. En daar was ze: de doos van Pandora. Die zorgde in 2020 al eens voor nervositeit, maar bleef toen dicht. Nadat ze vorige week al aanspoelde op Sicilië, kwam nu de aap uit de mouw. ’s Nachts mochten de kandidaten per twee een kijkje gaan nemen aan de doos, in de volgorde die Karolien en Philippe hadden bepaald. Bleef de doos opnieuw gesloten, dan wonnen ze 2.000 euro. Ging ze open, dan had dat “zware consequenties”. Na het vele gemors met geld sloot de groep een pact: de doos zou dichtblijven.

Twee keer raden. Karolien en Philippe konden de verleiding weerstaan, maar Senne en Michaël twijfelden niet. Ze haalden elk vier pasvragen uit de doos. De zware consequentie: plots zakte de groepspot zienderogen, totdat alle kandidaten uit bed waren gehaald. Van 8.800 euro bleef nog 5.640 euro over. De vertrouwensbreuk was compleet. En weer vatte Coco het samen: “Mannen, als we zo bezig blijven, schiet er straks niks meer over.”

(lees verder onder de foto)

Pas toen alle kandidaten uit bed waren, stopte de groepspot met zakken.© Play4

Dat Karolien de pasvragen niet voor zichzelf nam, beklaagde ze zich de volgende ochtend. Bij de eliminatie moest zij vertrekken. Nochtans was ze voor veel kijkers een hoofdverdachte. Nog opvallend: Coco richtte al haar pijlen op één persoon en bleef in het spel. Zit zij al op het juiste spoor? Voor de mol was het alleszins een aflevering om in te kaderen.

Met Karolien verdwijnt een eerste hoofdverdachte uit het spel.© Play4

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer