Air Force One is goed beveiligd, maar blijkbaar niet tegen diefstal.
Foto: AP

Kussenslopen, glazen en borden verdwijnen van Amerikaans presidentieel vliegtuig: "Journalisten, stop met stelen"

Journalisten worden opgeroepen om op te houden met te stelen van voorwerpen van het Amerikaans presidentieel vliegtuig Air Force One. Vooral kussenslopen, glazen en borden lijken regelmatig te verdwijnen van wat wellicht het best beveiligde vliegtuig ter wereld is, of toch zou moeten zijn.

De Amerikaanse president maakt afwisselend gebruik van 2 speciaal aangepaste militaire versies van de Boeing 747-200. Als de president zelf aan boord is, wordt dat vliegtuig 'Air force one' genoemd. Het is dat babyblauwe vliegtuig dat ook als hij ons land bezoekt, veel vliegtuigspotters naar de luchthaven lokt.

Die toestellen zijn uitgerust met een gesofisticeerd communicatiesysteem en militaire technologie. Zo kunnen ze vliegen in de moeilijkste omstandigheden en zelfs bijtanken in de lucht. Achteraan is ook plaats voor journalisten. En het is uit dat deel van het vliegtuig dat spullen regelmatig pootjes lijken te krijgen.

Huidig president Joe Biden aan de deur van Air Force One.
Foto: AFP

Geen nieuw probleem

Op de meeste zaken aan boord is het logo van het presidentieel vliegtuig gedrukt. Dat maakt van zelfs de meest banale gebruiksvoorwerpen leuke hebbedingetjes. Heel wat journalisten blijken dus allerlei zaken mee naar huis te nemen als souvenir.

Het gebeurt blijkbaar al jaren. En tot nog toe werd dat naar verluidt eerder gedoogd. Vooral kussenslopen, glazen en borden zijn bijzonder populair. Na een recente binnenlandse reis in februari hadden journalisten het iets te bont gemaakt. De vereniging van Witte Huisjournalisten roept daarom nu op om niet meer te stelen van het presidentieel vliegtuig.

Journalisten krijgen trouwens soms een speciaal doosje M&M’s cadeau als aandenken van een trip aan boord van Air Force One. Daarop staat dan naast zijn zegel ook de handtekening van de president. Blijkbaar zijn die doosjes niet genoeg om diefstal van andere gebruiksvoorwerpen tegen te gaan.

Deze speciale doosjes M&M's zijn blijkbaar niet genoeg om diefstal tegen te gaan.
Foto: AFP

Meest gelezen