Minder terugbetaling bij niet-geconventioneerde logopedisten: "Ik moet mijn patiënten straffen om kwaliteitsvolle therapie te kunnen geven"

Patiënten van logopedisten die zich niet houden aan de officiële tarieven krijgen een kwart minder terugbetaald van de ziekteverzekering. Die maatregel gaat in nu de logopedisten de nieuwe tariefafspraken met een ruime meerderheid hebben goedgekeurd. De beroepsgroep is niet opgezet met de maatregel en spreekt over discriminatie.

67 procent van de logopedisten is toegetreden tot het tariefakkoord 2024-2025. Dat is een ruime meerderheid, en dus treedt de conventie in werking. Die conventie bepaalt onder meer de officiële tarieven die aangesloten logopedisten kunnen aanrekenen. Anderzijds betekent het ook dat patiënten van niet-aangesloten logopedisten een kwart minder terugbetaald krijgen.

Het is discriminatie voor de patiënten én voor de zorgverleners, want de regel geldt niet bij alle zorgberoepen

Ronny Boey, Vlaamse Vereniging voor Logopedisten

Ronny Boey, de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten, heeft het over een dubbele discriminatie: "Voor de patiënten die erdoor getroffen worden, maar ook voor de zorgverleners, want de regel geldt niet bij alle zorgberoepen." Bij de kinesisten bijvoorbeeld is de maatregel wel al langer van kracht, ook zij verzetten zich ertegen.

Weg met de maatregel?

Opvallend is dat het parlement al in 2019 een wet heeft goedgekeurd met daarin een artikel dat bepaalt dat de maatregel afgeschaft moet worden. Alleen is dat nog altijd niet omgezet in een koninklijk besluit.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt in een reactie dat kwetsbare patiënten sowieso beschermd zijn tegen de maatregel. "De regel is niet van toepassing op de mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming omdat ze een lager inkomen hebben. Bovendien wordt wat patiënten hierdoor extra betalen, ook meegeteld voor de jaarlijkse maximumfactuur in de zorg."

De logopedisten hebben veel opslag gekregen. Als zij hun patiënten toch meer doen betalen, dan is dat hún keuze

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Maar Vandenbroucke wil de maatregel ook niet afschaffen, omdat hij het geld van de ziekteverzekering in de eerste plaats wil inzetten voor diegenen die wél tariefzekerheid bieden. "De logopedisten hebben ten opzichte van 2019 dertig procent opslag gekregen bovenop de index. Dan mag je als overheid verwachten dat ze hun patiënten tariefzekerheid bieden. Als er dan toch logopedisten zijn die die tarieven niet willen toepassen, en hun patiënten meer doen betalen, is dat hún keuze."

Niet leefbaar

De Vereniging van Logopedisten wijst er dan weer op dat wie de conventie verwerpt, dat niet lichtzinnig doet. Daarover getuigt ook Evelien Van den Eynde, die een zelfstandige praktijk heeft en gespecialiseerd is in onder meer stottertherapie: "De tarieven zijn inderdaad opgetrokken, maar er was dan ook sprake van een historische onderbetaling."

Van den Eynde weet dan ook zeker dat ze ook met de hogere officiële tarieven haar praktijk niet leefbaar kan krijgen. "Ik maak veel kosten voor materiaal en opleidingen. Als gespecialiseerde logopedist moet je up-to-date blijven, alleen dan kan je kwaliteitsvolle therapie bieden. Dat zijn allemaal kosten die nog steeds niet becijferd zijn in dat nieuwe honorarium."

Ik kan hier eigenlijk niet van leven. Als ik niet getrouwd was, zou mijn boekhouding er heel slecht uitzien

Logopediste Evelien Van den Eynde

Zelfs nu is de situatie amper houdbaar, vertelt ze: "Ik kan hier eigenlijk niet van leven. Als ik niet getrouwd was, zou mijn boekhouding er heel slecht uitzien. Het is ook jammer om te zien dat veel van mijn collega’s om die reden stoppen met hun praktijk."

Dat haar patiënten nu getroffen worden valt Van den Eynde wel zwaar: "Het raakt me dat ik patiënten moet straffen om kwaliteitsvolle therapie te kunnen geven. Hier in de buurt hebben ze ook geen keuze. Er zijn voor bepaalde problematieken heel weinig gespecialiseerde logopedisten."

Meest gelezen