© GVB

“Onze sport ligt onder vuur”: motorrijders uiten ongenoegen met protestrit vanuit Lommel

Lommel -

Een 50-tal motorrijders vertrok maandagochtend aan het crossterrein in Lommel voor een protestrit van 100 km door de Kempen. “Met deze stille mars drukken we onze ongerustheid uit over verdwijnen van onze omlopen”, luidde het.

Geert Van Baelen

“Onze sport ligt onder vuur, zo voelen we dat aan”, dat is de boodschap van de mottorijders die voor de protestrit verzamelden aan het stedelijk crossterrein in Lommel waarvan het voortbestaan eind vorig jaar even onzeker leek door de scherpere geluidsnormen.

“Deze actie is opgestart door enkele motorcrossfanaten, uit de Antwerpse en Limburgse Kempen”, duidde woordvoerder Frank Janssen uit Turnhout, die ook als omroeper actief is bij VLM Cross. “We zijn al een tientallen jaren betrokken bij de wereld van de motorcross, en zien de mogelijkheden om onze sport uit te oefenen beknot worden. Zo werd het crossterrein in Olmen gesloten na klachten van natuurorganisaties, ook dat van Lille is voor lange tijd gesloten. Het maakt dat er alleen nog omlopen zijn in Genk en Lommel. Maar ook Lommel lag vorig jaar onder vuur door klachten over geluidsnormen. En dat allemaal samen heeft ons doen beslissen om een signaal te stellen voor het voorbestaan van de omlopen.”

© GVB

Steun

Jef Leysen, voorzitter van MC Lille, zakte af naar Lommel om de actie te steunen. “Sinds 16 januari is ons terrein gesloten na een beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Hoopvol is dat men vanuit de overheid een bemiddelingsronde wil opstarten met alle betrokken omlopen. Ik ben akkoord met de stelling dat de motoren te veel lawaai maken. Maar de industrie heeft daar nooit op ingespeeld omdat bijvoorbeeld in Amerika die discussie totaal niet leeft. Sinds de sluiting van Olmen is toch ook daar het signaal aangekomen. Olmen heeft trouwens recent bericht gekregen van het kabinet van Demir dat een vergunning wordt afgeleverd, maar er is nog geen duidelijkheid over de vergunningsvoorwaarden.”

In Lommel werd eind vorig jaar al een tussenoplossing gevonden via een erratum aan de afgeleverde omgevingsvergunning. “We zijn voorlopig gerust en willen niet te hard roeren, maar er moet een structurele oplossing komen”, luidde het daar.

© GVB

“Vreedzaam”

Liefhebber van de cross Bart Oyen (45) uit Hechtel hoopt dat het signaal aankomt. “Zelf rijd ik met een racemoto. Als je omlopen gaat sluiten, zullen crossers misschien meer gaan rijden waar het niet mag, en verplaats je het probleem naar natuurgebieden.” De initiatiefnemers benadrukten dat het gaat om een vreedzaam protest. “Met motoren en ook wagens zullen we achter elkaar rijden op een traject van 100 km langs verschillende dorpen in de Kempen. We rijden in stoet tegen 30 à 40 km per uur, met de nodige decibels. De bedoeling is niet om kruispunten te gaan bezetten of wegen af te sluiten. Deelnemers moesten voor de start een registratieformulier invullen. Wie zich niet aan de regels houdt wordt door de politie uit de tocht gehaald”, stelde Janssen.

De initiatiefnemers benadrukten dat het gaat om een vreedzaam protest. “Met motoren en ook wagens zullen we achter elkaar rijden op een traject van 100 km langs verschillende dorpen in de Kempen. We zullen in stoet rijden tegen 30 à 40 km per uur, met de nodige decibels. De bedoeling is niet om kruispunten te gaan bezetten of wegen af te sluiten. Deelnemers moesten voor de start een registratieformulier invullen. Wie zich niet aan de regels houdt wordt door de politie uit de tocht gehaald.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer