Paasvakantie start nat en winderig, maar “vrijdag en zaterdag tot 20 graden of zelfs meer”

De paasklokken hebben geen goed weer gebracht, en ook de komende dagen beloven in Limburg en de rest van Vlaanderen nog erg wisselvallig en winderig te worden. Gelukkig wordt ons geduld beloond met zon en warme temperaturen tegen het einde van de week.

mts, ccps

Maandagnamiddag belooft het meestal droog te blijven, met kans op een enkele bui, temperaturen van 13 of 14 graden en een matige wind, meldt het KMI. Tegen de avond is er iets meer kans op een bui.

Dinsdag, woensdag en donderdag kondigen zich aan als wisselvallig, zonder uitschieters. “Buien en opklaringen wisselen elkaar af en er is veel bewolking. Vooral ’s namiddags is de kans op buien het grootst”, zegt weerman Frank Deboosere. “De hele week waait de wind uit zuidwestelijke richting, waardoor de temperaturen vrij zacht zijn. Dinsdag wordt het in Vlaanderen 13 graden, woensdag en donderdag stijgt het kwik al naar 15 graden. Vooral donderdag en vrijdag zal er flink wat wind staan, maar niets uitzonderlijks. De fietsers zullen er misschien weleens een beetje vloeken.” Ook Limburg blijft niet gespaard van het wisselvallige weer.

Vanaf vrijdag wordt het nog wat warmer, zo’n 17 graden, en weer wat droger. In Limburg kan de temperatuur zelfs nog wat meer oplopen: “In het tweede deel van de namiddag komt zelfs de kaap van 20°C dichtbij. De kans op buien wordt klein”, aldus weerman Ruben Weytjens.

Maar de mooiste dag van de week wordt ongetwijfeld zaterdag. “Dan krijgen we heel warme temperaturen voor de tijd van het jaar, met 20 graden of zelfs nog iets meer”, zegt Deboosere. “Het zal dan ook minder hard waaien en het blijft droog, al is er wel kans op wat hoge en middelhoge bewolking. Wie de lente wil opsnuiven, moet zaterdag naar buiten.”

Zondag en begin volgende week dalen de temperaturen weer naar een graad of 14. “Dat is nog altijd zacht voor deze tijd van het jaar. In de tweede week van de paasvakantie blijven we boven het gemiddelde. Maar de kans op een bui blijft ook dan toch altijd aanwezig”, zegt Deboosere.

Warme maar natte maand maart

Nu maart achter ons ligt, kunnen we ook de balans opmaken van die maand. Met 9,1 graden was die precies 2 graden warmer dan de gemiddelde maartmaand. “Maart 2024 komt daarmee in de top tien van warmste maartmaanden ooit voor ons land”, zegt Deboosere. Veel mensen zullen het gevoel hebben dat de lente nu echt weleens mag beginnen, maar eigenlijk is die al volop bezig. De natuur heeft drie weken voorsprong op het gemiddelde schema, vooral door die hoge temperaturen. Tegelijk klopt het wel dat de zon de voorbije maand niet al te veel heeft geschenen en dat het iets natter is dan normaal.”

Dat blijkt ook uit de cijfers: de voorbije maand scheen de zon slechts 95 uur en 8 minuten, terwijl dat normaal 125 uur en 45 minuten is. Er viel ook 79,2 mm neerslag, terwijl dat gemiddeld maar 59,3 mm is in de maand maart. “Voor april mogen we dus hopen op wat meer zon en minder regen, maar qua temperaturen mogen we echt niet klagen” besluit Deboosere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer