De valse orka ziet er toch behoorlijk echt uit.
Foto: Lucas Lecluyse

1 april in Oostduinkerke: veel volk voor valse orka op strand

Op het strand van Oostduinkerke, bij Koksijde, is opnieuw een orka aangespoeld. Deze keer is het geen echte, maar wel een van papier-maché. Het gaat om een 1 april-grap van de gemeente, als knipoog naar orka Reveil en potvis Valentijn.

In alle vroegte, voor zonsopgang, hebben de brandweer en de technische dienst een valse orka neergelegd op het strand van Oostduinkerke samen met een carnavalsgroep van oud-leiders van de scouts. "Die orka komt van onze carnavalswagen", vertelt Warre Balduck. "We hebben hem gemaakt uit houten balken, kippengaas en papier-maché."

Het oogt allemaal echt, met ook nog paaltjes errond en enkele bewakers. "De beelden circuleren ook al vlot op sociale media. Je ziet echt veel mensen naar hier lopen of fietsen, vaak met kinderen. Eens dichtbij hebben ze dan wel door dat het een valse orka is."

Van dichtbij is de papier-maché goed te zien.
Foto: Lucas Lecluyse

Wandelaars zijn gefascineerd

"Het is zeker een geslaagde aprilgrap", bevestigt een vrouw die voorbij wandelde. "Ik zag niet direct dat het een valse was. Zeker vanuit de verte is het moeilijk te zien."

"De orka ziet er levensecht uit", vindt ook bezoeker Nathalie. "Dankzij de brandweer die erbij staat is het ook allemaal mooi in scène gezet, heel geloofwaardig. Ik merkte ook pas toen ik er dicht bijstond dat het geen echte orka was, dus ze zijn geslaagd in hun opzet."

BEKIJK - "Reveil" spoelde eind oktober aan op het strand van De Panne:

Videospeler inladen...

Valentijn en Reveil

De orka is een verwijzing naar orka Reveil, het dier dat in oktober vorig jaar aanspoelde op de grens tussen De Panne en Koksijde. Beide gemeentes claimden het skelet, maar uiteindelijk kwam De Panne als winnaar uit de discussie.

Niet getreurd voor Koksijde, want daar komt potvis Valentijn vanaf september te hangen in het vernieuwde Visserijmuseum. Ook daarnaar is de aprilgrap een verwijzing, want de valse orka ligt op exact dezelfde plaats als Valentijn 35 jaar geleden. 

De paaltjes moesten de orka professioneel beschermen.
Foto: Gemeente Koksijde

Meest gelezen