Er kwamen 50.000 supporters naar de Oude Kwaremont en Paterberg
Foto:Peter Malaise

50.000 toeschouwers aan Oude Kwaremont en Paterberg tijdens de Ronde: "Bekijken of we publiek beter kunnen spreiden"

Aan de Oude Kwaremont en de Paterberg stonden 50.000 toeschouwers tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen. Dat blijkt uit analyses van telecomdata. Nooit eerder waren dat er zoveel. De provincie Oost-Vlaanderen en hulpdiensten gaan de cijfers analyseren om het publiek bij volgende edities beter te spreiden.

Tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen werden in zes van de twintig veiligheidszones de telecomdata gemeten. Op die manier kregen de veiligheidsdiensten snel een idee van het aantal aanwezigen.

“Zo bleken in totaal zo’n 79.000 supporters aanwezig te zijn”, weet Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter. “Vooral de zone Oude Kwaremont en Paterberg was heel druk met 50.000 mensen. En net op die plek zagen we dat enkele incidenten de Ronde wat hebben ontsierd, zoals een toeschouwer die met bier gooide.”

Gegevens analyseren

Nog nooit kwamen zoveel supporters naar de Oude Kwaremont en de Paterberg. Daarom bekijkt de gouverneur welke maatregelen voor volgende edities mogelijk zijn.

“Is het op bepaalde plaatsen te druk? Moeten we het publiek beter spreiden? Hoe kunnen we het af- en aanrijden verbeteren? Het zijn allemaal zaken die we evalueren op basis van de gegevens en de vaststellingen van de politie.”

Op de Kruisberg en de Hotond in Ronse stonden volgens de metingen zo’n 12.000 supporters. Bij de aankomst in Oudenaarde waren er 17.000 toeschouwers. Dat zijn er minder dan andere jaren. De verklaring is het slechte weer, waardoor meer mensen de aankomst op televisie hebben gevolgd.

Meest gelezen