Een zoektocht vorige zomer, vlak na de verdwijning van Emile.© AFP

Zoektocht naar aanwijzingen gaat door na vondst van stoffelijke resten van Emile

De Franse politie blijft zoeken naar aanwijzingen nadat zaterdag de stoffelijke resten van de vermiste peuter Emile zijn teruggevonden in de buurt van Haut-Vernet. In het bergdorpje Le Vernet in het zuiden van het land zijn maandag ongeveer honderd gendarmes op de been, net als hondenbrigades, forensische experts en antropologen.

mts
Bron: BELGA

Zondag meldde het parket van Aix-en-Provence dat er stoffelijke resten zijn teruggevonden en dat uit DNA-tests blijkt dat het om de botten van de 2-jarige vermiste Emile gaat. Volgens lokale media is ook de schedel van de jongen gevonden.

Emile werd voor het laatst gezien op 8 juli vorig jaar, door twee buren met tegenstrijdige verhalen. Hij was toen net aangekomen voor de zomervakantie in het vakantiehuis van zijn grootouders in Haut-Vernet, een gehucht van 25 inwoners gelegen op een hoogte van 1.200 meter. Alle huizen in het gehucht en andere plaatsen elders die met de zaak in verband konden worden gebracht, werden in de loop van het onderzoek doorzocht. De zoektocht werd een aantal dagen later stopgezet omdat het onwaarschijnlijk was dat een jong kind de zomerhitte zou overleven.

De politie keerde deze week terug naar Le Vernet. Het dorp werd donderdag afgezet en zeventien mensen, onder wie familie en buren, werden opgeroepen om de laatste momenten van Emile voor zijn verdwijning in kaart te brengen. Buren zagen de jongen voor het laatst toen hij in Le Vernet alleen over straat liep. De politie heeft op die plek meermaals naar Emile gezocht.

Mogelijk verplaatst

Het bosrijke gebied waar een wandelaar zaterdag de botten ontdekte, was al meerdere keren uitgekamd. Het is mogelijk dat de stoffelijke resten van de jongen later op de plek terecht zijn gekomen, misschien door hevige regenval, roofdieren of een persoon.

Als het lichaam van Emile verplaatst is geweest, dan zullen we dat zien, verzekert forensisch arts Bruno Frémon in Le Parisien. “Als het lichaam daar negen maanden heeft gelegen, dan heeft het skelet zich vastgezet in de aarde en sporen achtergelaten. Als het verplaatst is geweest, dan is dat niet het geval, wat duidt op de tussenkomst van een derde partij.”

Vaststellen wanneer de jongen precies gestorven is, kan volgens Frémon niet meer. “Normaal gezien onderzoeken we de huid, de ogen, de flexibiliteit van het lichaam… Het geheel van zulke details stelt ons in staat om het tijdstip van het overlijden bij benadering te bepalen. Maar hoe meer dagen er verstrijken, hoe moeilijker het is om de inschatting te maken. In het geval van Emile zijn er negen maanden verstreken en blijven er alleen nog maar botten over”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer