Archiefbeeld.© BELGA

Primoz Roglic rijdt verkeerd maar wint openingstijdrit Ronde van het Baskenland, Remco Evenepoel verliest 11 seconden na vroege val

Primoz Roglic heeft de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Sloveen van BORA-hansgrohe was na tien kilometer zeven seconden sneller dan Jay Vine. Remco Evenepoel kwam vroeg in de tijdrit ten val en eindigde als vierde op elf seconden van Roglic. Op deze pagina kon je de koers LIVE volgend.

red
Primoz Roglic wint tijdrit en is eerste leider in Ronde van het Baskenland

De Sloveens Primoz Roglic heeft zijn eerste overwinning bij zijn nieuwe ploeg te pakken. De 34-jarige Sloveen snoert iedereen voorlopig de mond en schrijft deze eerste etappe meteen op zijn naam. Roglic loste de hoge verwachtingen bij BORA - hansgrohe nog niet in en reed ook geen al te beste Parijs - Nice, maar doet nu beter. 

Remco Evenepoel (4e) kwam al na enkele bochten ten val en verloor dus ook wat tijd (11 sec), maar ook Roglic beging een kleine fout. De Sloveen reed namelijk verkeerd vlak voor de finish en verloor daar enkele seconden. 

Het podium wordt vervolledigd door Jay Vine (2e) en Mattias Skjelmose (3e). Jonas Vingegaard eindigde op een vijfde stek en moest 15 seconden toegeven op Roglic. 

De grote verliezer is Tom Pidcock die al voor het begin van de tijdrit ten val kwam tijdens de verkenning en naar het ziekenhuis werd afgevoerd. 
 
Slechtste van de klas

Er is ook een renner die erin geslaagd is om 3'24" te verliezen op Primoz Roglic. Ben Tulett (Visma | Lease a Bike) heeft zijn benen hoogstwaarschijnlijk gespaard om later deze week nog te kunnen knechten voor Jonas Vingegaard. Tom Paquot is voorlopig laatste Belg op 1'47". 
 Serry sluit af

167 renners zijn hem al voorgegaan, maar nu mag hij eindelijk vertrekken. Pieter Serry sluit deze tijdrit af, binnen een kleine vijftien minuten wordt Roglic tot leider en winnaar van deze etappe gekroond. 
Over en uit

Met alles wat er nu uit de lucht valt, is het onmogelijk voor iemand om beter te doen dan Roglic. De winnaar en eerste leider in de Ronde van het Baskenland lijkt dan ook gekend.
Ook Hayter doet het niet

De Brit verliest in totaal nog 19 seconden op Roglic. De regen heeft hem ongetwijfeld parten gespeeld, maar de tijd van Roglic leek sowieso moeilijk te worden ondanks die stevige bui. Hij moet genoegen nemen met plek negen.
De eerste druppels vallen

Slechts nieuws voor Hayter die alle nodige risico's aan het nemen is. Er valt namelijk regen uit de lucht. Is dit de redding van Roglic?
Hayter sterk bezig 

De Brit lost de verwachtingen voorlopig in. Hij is slechts een seconde trager dan Roglic. Kan Hayter dit volhouden en zelfs nog iets beter doen? 
Wat kan Hayter? 

Veel stress zal er bij Roglic niet meer zijn, maar de Sloveen zal nu wel even aandachtig volgen. Ethan Hayter is er namelijk aan begonnen. Kan de Brit Roglic nog in verlegenheid brengen? 
Huys & Serry

Laurens Huys (Arkea-B&B Hotels) en Pieter Serry (Soudal Quick-Step) komen ook nog in actie. Huys mag de benen als eerste testen, Serry sluit de tijdrit af. Toptijden verwachten we niet van deze twee Belgen. 
Izagirre komt top-10 binnen

Ervaren rot Ion Izagirre komt de top-10 nog binnen ten koste van de Fransman Armirail. Hij perste er nog een sprint uit en dat was nodig om op plek negen te belanden. 
Ethan Hayter misschien?

Wie o wie kan Roglic nog van de zege houden. Als we naar de namen kijken, komen we al snel uit bij Ethan Hayter. Rijden tegen de klok kan de Grenadier zeker, maar kan hij dat ook beter dan Roglic op dit parcours. Het zou een straffe stunt zijn, maar mogelijks krijgen we toch nog wat spanning. Ook Mollema komt nog aan de bak. De Nederlander heeft al vaker verrast en houden we dus ook in de gaten. 
De jongste deelnemer

Markel Beloki is zonet over de streep gebold met een 42e tijd. De Spanjaard van EF Education - EasyPost is nog geen negentien en dus ook jongste deelnemer in deze ronde. Hij is 48 seconden trager dan Roglic, wat zeker niet slecht is.

VIDEO. Tom Pidcock wordt naar ambulance gedragen

Tom Pidcock startte dus niet omdat de Brit gevallen was tijdens de verkenning. Hij werd naar de ziekenwagen gedragen. 
De virtuele top-10

  1. Roglic Primoz
  2. Vine Jay
  3. Skjelmose Mattias
  4. Evenepoel Remco
  5. Vingegaard Jonas
  6. Vauquelin Kevin
  7. Ayuso Juan 
  8. Schachmann Max
  9. McNulty Brandon
  10. Armirail Bruno
Klopt iemand Roglic? 

Er moet nog liefst 45 man aan de bak, maar de tijd van Roglic verbeteren lijkt haast onhaalbaar. De zon schijnt voorlopig ook nog fel in Irun. 
Schachmann verliest nog zes extra seconden en komt daarmee op plek acht terecht. 
Schachmann goed onderweg

Dat de Duitser naast klimmen ook een relatief goede tijdrit in de benen heeft is niet onbekend. Bij het eerste tussepunt komt ook hij tien secoden te kort op Roglic. 

Net niet voor Vine, Evenepoel verliest podiumplek

Ook Jay Vine geraakt niet onder de tijd van Primoz Roglic. De Aussie van UAE moet uiteindelijk zeven seconden toegeven aan de meet. Evenepoel valt wel buiten de top-3 door de prestatie van Vine.
Vine kan nog winnen

De renner van UAE Emirates verliest vijf seconden bij het tussenpunt op leider Roglic, waardoor alles nog mogelijk lijkt.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen