Onderzoek linkt mysterieus ‘Havana-syndroom’ aan Russische geheime dienst.

Onderzoek linkt mysterieus ‘Havana-syndroom’ aan Russische geheime dienst

Het mysterieuze ‘Havana-syndroom’, een vaag ziektebeeld waar meerdere Amerikaanse diplomaten en ambtenaren in het buitenland aan leden, kan het gevolg zijn geweest van acties van een Russische militaire inlichtingendienst. Dat schrijft het in Letland gevestigde onderzoeksplatform The Insider na gezamenlijk onderzoek met het Amerikaanse nieuwsprogramma 60 Minutes van zender CBS en het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

mts
Bron: BELGA

Een Russische eenheid die bekend staat als ‘Unit 29155’ zou ter plaatse zijn geweest op plekken waar Amerikaans personeel klachten meldde als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Dat was onder meer het geval in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar het syndroom zijn naam kreeg, maar ook in Hanoi in Vietnam en in Tbilisi in Georgië.

Er is in het onderzoek sprake van het gebruik van “niet-dodelijke akoestische wapens”. The Insider meldt ook een incident dat plaatsvond in Frankfurt, nog voor het fenomeen in 2016 in Cuba opdook. Toen raakte een medewerker in het Amerikaanse consulaat bewusteloos, “door iets wat leek op een sterke energiestraal”.

“Geen bewijs”

Iets meer dan een jaar geleden meldden de VS na jaren onderzoek dat het juist hoogst onwaarschijnlijk was dat een buitenlandse tegenstander achter het syndroom zou zitten. Ook toen circuleerde de theorie al dat Rusland verantwoordelijk zou kunnen zijn, maar daar was op dat moment geen bewijs voor.

Een hoge Amerikaanse militair die het legeronderzoek verrichtte naar het Havana-syndroom verklaarde aan 60 Minutes dat hij denkt dat Amerikanen het doelwit waren van deze aanvallen. Maar de lat om dit te bewijzen werd zeer hoog gelegd, zodat het onmogelijk werd. Greg Edgreen, inmiddels een gepensioneerde luitenant-kolonel, zegt dat dit bewust gedaan werd omdat de VS enkele elementen niet onder ogen wilden zien, bijvoorbeeld mogelijke fouten bij het beschermen van Amerikanen.

Het Kremlin weerlegt intussen dat het iets te maken heeft met het syndroom. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat er geen bewijs is geleverd om een dergelijke bewering te ondersteunen en dat de beschuldigingen in de media ongegrond zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer