Een Russische burger legt een roos neer op een herdenkingsplek voor de slachtoffers van de aanslag.© EPA-EFE

Personen die zondag zijn gearresteerd in Dagestan hebben link met daders aanslag Moskou

De personen die zondag zijn opgepakt in de zuidelijke Russische republiek Dagestan zouden een link hebben met de daders van de aanslag op een concertzaal in Moskou in maart. Dat melden de Russische veiligheidsdiensten (FSB) maandag.

mts
Bron: BELGA

Het nationale Anti-Terreur Comité liet zondag weten dat er drie mensen gearresteerd zijn in de steden Kaspisk en Machatsjkala, de hoofdstad van Dagestan. Ze waren volgens de autoriteiten terreurdaden aan het voorbereiden, tien dagen na de aanslag in een concertzaal bij Moskou.

De Russische veiligheidsdiensten, die maandag meer details gaven, bevestigen dat deze personen, met een andere nationaliteit, “een terroristische daad voorbereidden op openbare plaatsen in Kaspisk”, een stad dicht bij de hoofdstad van Dagestan waar een meerderheid van de bevolking moslim is.

Volgens het nationale Anti-Terreur Comité zijn er drie personen opgepakt, maar de FSB spreekt over vier arrestaties. Zij hadden ook een geïmproviseerd explosief en automatische wapens bij zich.

De FSB beweerde maandag ook dat de gearresteerde personen “rechtstreeks betrokken waren bij de financiering en verstrekking van terreurmiddelen aan de daders van de terreurdaad die op 22 maart werd gepleegd” in de Crocus City Hall.

Die dag vielen gewapende mannen de grote concertzaal bij Moskou binnen. Ze schoten op de menigte en staken het gebouw in brand. Er werden meer dan 144 mensen gedood en 551 anderen raakten gewond bij de aanslag, die door de jihadistische groep IS (Islamitische Staat) werd opgeëist. De Russische autoriteiten houden evenwel vol dat Oekraïne betrokken was. Er werden twaalf mensen gearresteerd na het bloedbad, onder wie vier mogelijke daders afkomstig uit Tadzjikistan.

Vrijdagavond had de FSB ook aangekondigd dat het drie “onderdanen van een Centraal-Aziatisch land” had gearresteerd die een bomaanslag beraamden in het zuidwesten van Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer