Direct naar artikelinhoud
NieuwsSport

‘We proberen positief te blijven’: G-atlete Anke Sneyers moet ambities bijstellen na aanrijding tijdens Ronde van Vlaanderen

Anke Sneyers.Beeld RV

Het 22-jarige talent in het verspringen Anke Sneyers werd op de Hotond aangereden door een renner tijdens de Ronde van Vlaanderen. Ze liep een hersenschudding en sleutelbeenbreuk op.

Anke Sneyers (22) stond samen met haar ouders te supporteren op de Hotond, een van de beklimmingen in de Ronde van Vlaanderen, toen een renner aan hoge snelheid op haar inreed. Nochtans stonden ze in de berm, op voldoende afstand van de wielrenners. Dat zegt haar moeder, die alles in een flits zag gebeuren.

“Ik denk dat de renners uitweken voor een supporter met een bord die bij ons stond”, zegt Pascelli Malomgré (59). “Er werd geroepen, er was tumult en een renner die helemaal rechts zat, is van de weg geraakt, op de berm. Die heeft mijn dochter opgeschept.”

Haar man, aan de overkant van de weg, ontfermde zich over een van de gevallen wielrenners, terwijl zij haar dochter zag liggen, schijnbaar buiten bewustzijn. Een ploegdokter kwam bij haar en heeft de hulpdiensten gebeld.

In het ziekenhuis van Ronse moest de atlete gehecht worden aan de slaap en werd een hersenschudding en een sleutelbeenbreuk vastgesteld.

“We proberen positief te blijven. Het had veel erger kunnen aflopen”, zegt Malomgré.

Toch komt het extra hard aan, omdat Anke Sneyers zelf belangrijke sportieve doelen heeft dit jaar. De G-sporter, een sporttak voor mensen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening, is een talent in het verspringen.

Het Belgisch kampioenschap atletiek over een maand is alvast uitgesloten. En ook haar hoofddoel, het Europees kampioenschap in juni, is in gevaar, net als de Paralympische Spelen in Parijs.

Malomgré: “We hopen vandaag of morgen meer zicht daarop te krijgen van de specialisten in het ziekenhuis van Herentals.”

Anke lijkt zich van het incident niets meer te herinneren. Verschillende Facebook-gebruikers schreven onder een artikel over de valpartij dat ze maar beter had moeten uitkijken, “niet naar de tv-camera” had moeten kijken, of niet in de weg had moeten staan.

“Hoe al deze mensen in de reacties een oordeel durven vellen, zonder iets deftigs gezien te hebben, en zelfs reageren ‘geen medelijden’ te hebben, daar word ik (sorry voor het woord) kotsmisselijk van”, staat in een Facebook-bericht van Ankes broer. Hij werkt zelf bij wielerploeg Alpecin-Deceuninck en is teammanager van Crelan-Corendon.

De familie Sneyers ademt sport en wielrennen. Ook Anke zelf deed in haar jeugd aan wielrennen. Haar vader is gewezen Belgisch kampioen in het kogelstoten en het discuswerpen, maar gaf nadien opleiding op de Vlaamse wielerschool in Zolder.

“Het is ons echt met de paplepel ingegeven dat je veilig moet supporteren”, zegt moeder Malomgré.

Het parket van Oudenaarde voert een onderzoek naar de omstandigheden van de aanrijding.