Vier ontsnapte wallaby’s uit Balen zijn weer terecht, eigenaar reageert: “Ik ben iets te zot van dieren”

Balen -

Op de Gompeldijk in Balen zijn zondagnamiddag vier wallaby’s ontsnapt. Dat gebeurde nadat een deel van de omheining beschadigd werd. Het was het wijkteam van de politie dat eigenaar André Dammen op de hoogte bracht. Zondagavond konden alle wallaby’s gevangen worden. “Ons domein is een speeltuin voor dieren.”

Stef Geeraerts

“Ik ben iets te zot van dieren,” lacht André wanneer we hem opzoeken op het domein op de Gompeldijk. “Ons domein biedt onderdak aan vier soorten verwaarloosde dieren, maar thuis beschik ik nog over eenden, ganzen, kippen en andere kleine dieren.”

André Dammen komt tot rust tussen de dieren op zijn domein.© Stef Geeraerts

De liefde voor dieren zit al van kleinsaf in het bloed van André en zijn familie. “Het begon met de adoptie van een ezel, maar intussen is mijn dure hobby wat uit de hand gelopen. We werken samen met een opvangcentrum uit Heusden-Zolder en bieden opvang aan vier verschillende soorten dieren, waaronder ook wallaby’s. We hebben zelfs een wallaby met de papfles grootgebracht die verstoten werd door zijn moeder. Het is een kangoeroe die afkomstig is uit de bergen en die goed tegen de koude kan. In de winter zitten ze graag in de sneeuw.”

Natuurlijke vijanden

Het waren de buurtbewoners en het wijkteam van de politie die André op de hoogte brachten van de ontsnapping. “Het durft wel eens gebeuren dat jongeren de afsluiting openzetten, waarna ook de andere wallaby’s eropuit trekken”, vertelt André. De dieren leven voornamelijk ‘s nachts omdat ze zich dan het veiligst voelen. In de natuur hebben ze best veel natuurlijke vijanden. De grootste vijand is de hond, maar onze honden kunnen er goed mee om.”

Het domein biedt onderdak aan acht wallaby’s.© Stef Geeraerts

Het domein biedt onderdak aan verschillende diersoorten, maar de verzorging valt al bij al nog goed mee. “We geven de dieren twee keer per dag eten. Wanneer ik zaterdag op het domein werk, kom ik echt tot rust. Ons domein is echt een speeltuin voor de dieren. We krijgen dagelijks bezoek van heel wat fietsers en wandelaars uit onze streek. Iedereen die graag dieren ziet, is meer dan welkom. We hebben nog veel plannen met het domein, maar in de toekomst zou het kunnen dat we de dieren niet meer mogen houden, omdat het natuurgebied is. Dat zou jammer zijn”, zegt Dammen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen