Illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratie. © BELGAIMAGE

“Als je er de kantjes vanaf loopt, dan gaan we dat bestraffen”: bijna 500 migranten boete omdat ze inburgeringscursus niet (goed) volgen

Het aantal nieuwkomers dat verplicht een Vlaamse inburgeringstraject moet volgen, zit stevig in de lift. En bijgevolg ook het aantal sancties voor wie de cursus niet correct doorloopt. Zo kregen vorig jaar 494 buitenlandse nieuwkomers een boete, 23 procent meer dan het jaar voordien. Hun verblijfsvergunning intrekken kan (nog) niet. Al komt ook hierin stilaan beweging: “Bij ons ligt alles klaar om wie weigert in te burgeren door te sturen naar de staatssecretaris van Asiel en Migratie.”

39 reacties

  • Yvan Lissens

    1 maand geleden
    Tiens, zijn er verkiezingen binnenkort? Jarenlang hoor je niets over inburgering of migratie, maar eenmaal er verkiezingen zitten aan te komen, zijn ze daar met hun opgesmukte cijfers. Ze blijven denken dat ze de mensen een rad voor de ogen kunnen blijven draaien.
  • Eric Servaes

    1 maand geleden
    Die cursussen zijn een lachertje. Toch in Brussel. Een vriendin heeft zo eentje gevolgd. De meeste cursisten zaten meer op hun smartphone te tokkelen dan iets anders. Interesseerde hen geen fluit. Terugsturen is de enige mogelijke sanctie.
  • Timothy Marien

    1 maand geleden
    en hoeveel van die boetes worden ook effectief geïnd? krijgen we dat ook te lezen?
  • Gino Denil

    1 maand geleden
    Er bestaat niet zo iets als een echte Vlaming en een Vlaamse identiteit. Ieder mens is verschillend. Het gaat dus vooral om taal bij brengen en kennis van hoe onze samenlevng functioneert. Chinezen, Joden, Turken, Marrokanen... blijven daarna toch hun eigen subcultuur onderhouden en er in leven.
  • Dirk Cosaert

    1 maand geleden
    vanwaar komen de gelden om de boetes te betalen ? uit verloning voor werk, leeflonen, integratietegemoetkomingen, ... ?
  1. Hoe één deurwaarder de ‘schuldindustrie’ aan banden wist te leggen: “Dit zal het leven van honderdduizenden mensen veranderen”
    PREMIUM
    100

    Hoe één deurwaar­der de ‘schuldin­du­strie’ aan banden wist te leggen: “Dit zal het leven van honderddui­zen­den mensen veranderen”

    Vandaag stemt de Kamer een wet die heel wat mensen met schulden zal helpen. “Een revolutie en uniek in Europa”, meent Patrick Van Buggenhout. Hij is zelf deurwaarder, maar vocht de voorbije jaren hard om de schuldindustrie aan banden te leggen. Met succes. “Op korte tijd zijn er drie wetten gestemd die het leven van honderdduizenden mensen zullen veranderen, en die de overheid veel geld zullen opbrengen én besparen.” Wat verandert er voor mensen met schulden?
  2. "Zonder hem kon ik misschien niet meer supporteren voor KVO": Rita ontmoet na vijf jaar man die haar hielp na bizar ongeval
    PREMIUM

    "Zonder hem kon ik misschien niet meer supporte­ren voor KVO": Rita ontmoet na vijf jaar man die haar hielp na bizar ongeval

    “Ik herinner me nog een mannenstem die me geruststelde en de eerste zorg toediende met zijn broeksriem.” Bijna vijf jaar geleden raakte Rita Adam zwaargewond op het treinperron van Oostende. Maar wie haar toen als eerste hielp en zo mogelijk zelfs haar leven redde, bleef al die tijd een mysterie. Tot een toevallig babbeltje aan de onthaalbalie van woonzorgcentrum De Ril in Middelkerke plots duidelijkheid bracht. “Ik heb moeten huilen van ontlading toen ik eindelijk wist wie die man was”, zegt ze.
    Middelkerke, Oostende