Wael Dahdouh (midden) staat aan het hoofd van het bureau van Al Jazeera in Gaza en is er de belangrijkste correspondent (foto 7 januari 2024).

Premier Netanyahu verbiedt Arabische nieuwszender Al Jazeera in Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil met onmiddellijke ingang de kantoren van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Israël sluiten. Het parlement nam gisteren een wet aan die de tijdelijke sluiting mogelijk maakt van buitenlandse zenders die als een bedreiging voor de nationale veiligheid gezien worden. Volgens de regering zet Al Jazeera zijn kijkers tegen Israël op. De zender verwerpt de beschuldigingen.

De Knesset, het Israelische parlement, kwam gisteren bijeen om een wetsvoorstel van premier Netanyahu en het Israëlische oorlogskabinet goed te keuren. Volgens dat voorstel kunnen buitenlandse omroepen die als een bedreiging voor de nationale veiligheid beschouwd worden, tijdelijk gesloten worden.

En premier Benjamin Netanyahu liet na de goedkeuring van de wet meteen weten dat hij de kantoren van Al Jazeera in Israël wil sluiten. "Al Jazeera schaadde de Israëlische veiligheid, nam actief deel aan het bloedbad van 7 oktober en zette zich in tegen IDF-soldaten. Het is tijd om de spreekbuis van Hamas uit ons land te verwijderen", zegt hij op X (vroeger Twitter). "De terreurzender zal niet langer vanuit Israël uitzenden. Ik ben van plan onmiddellijk actie te ondernemen in overeenstemming met de nieuwe wet."

De wet laat toe dat de regering de kantoren van het netwerk in Israël 45 dagen sluit. Die termijn kan nog worden verlengd en zou van kracht blijven tot eind juli, of tot het einde van de grote militaire operaties in Gaza, zoals Israël de oorlog met Hamas benoemt.

Kritisch voor Israël

De Arabische nieuwszender Al Jazeera is een van de weinige internationale mediakanalen die nog live uitzenden vanuit Gaza. De zender werd in 1996 opgericht in Qatar. Hij is te bekijken in meer dan 150 landen, heeft 70 kantoren over heel de wereld, er werken meer dan 3.000 mensen. Al Jazeera wordt deels gefinancierd door de Qatarese regering, maar zegt wel onafhankelijk te werken.

Al Jazeera heeft in de door Israël bezette gebieden 2 kantoren, eentje in Gaza en eentje op de Westelijke Jordaanoever. Sinds het begin van de Israëlische oorlog tegen Hamas brengt de zender de hele dag door verslag uit van wat er in Gaza gebeurt. Het is erg kritisch voor de houding van Israël.

Aan het hoofd van het kantoor in Gaza staat Wael Dahdouh. Hij is de belangrijkste correspondent van Al Jazeera in Gaza en moest al verslag uitbrengen van de dood van gezinsleden.

Wael Dahdouh rouwt met zijn familie om zijn zoon, ook een journalist, die omkwam bij een aanval (foto 7 januari 2024).

Qatar als bemiddelaar

De berichtgeving van Al Jazeera is Israël al langer een doorn in het oog. Minister van Communicatie Shlomo Karai beschuldigde de zender er eerder al van de vijandelijkheden tegen Israël aan te moedigen. "Het is onmogelijk om een mediakanaal te tolereren, met perskaarten van het persbureau van de (Qatarese, red.) regering en met kantoren in Israël, dat van binnenuit tegen ons optreedt, zeker in oorlogstijd", zei hij.

Qatar speelt een belangrijke rol als bemiddelaar in de oorlog tussen Israël en Hamas. Zo onderhandelde het mee over de tijdelijke gevechtspauze in november, waarbij Hamas Israëlische gijzelaars vrijliet, en Israël in ruil Palestijnse gevangenen liet gaan. Ook nu is Qatar het toneel van gesprekken over een nieuwe gevechtspauze en het vermijden van een Israëlische inval in Rafah. Die gesprekken lijken echter nergens toe te leiden.

Premier Netanyahu riep Qatar eerder op om meer druk uit te oefenen op Hamas. Qatar heeft intensieve contacten met Hamas en herbergt ook het politieke kantoor en verschillende belangrijke functionarissen van de groep.

Al Jazeera: "Gevaarlijke en belachelijke leugen"

Al Jazeera heeft het in een reactie op de ban over een "escalatie". "Dit is een onderdeel van een reeks systematische aanvallen om Al Jazeera het zwijgen op te leggen", luidt het in een verklaring. Dat Al Jazeera de veiligheid van Israël zou schaden, noemt de zender "een gevaarlijke en belachelijke leugen" die zijn journalisten in gevaar brengt.

De Verenigde Staten, dat Israël steunt, is bezorgd over het besluit waarmee de Israëlische regering buitenlandse mediagroepen kan sluiten. Het is cruciaal om de persvrijheid te behouden, zei Karin Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis, aan reporters. "Als het klopt dat Israël Al Jazeera in Israël wil sluiten, is dat zeer zorgwekkend."

Al Jazeera zegt dat het zich het recht voorbehoudt om "elke juridische stap te zetten".

Journalisten als slachtoffer

Volgens Al Jazeera vallen Israëlische autoriteiten opzettelijk verschillende journalisten aan en hebben ze ook journalisten gedood. Dat zegt ook organisatie Journalisten zonder Grenzen (RSF): het leger wil bewust verslaggeving vanuit Gaza onmogelijk maken. Het heeft daarvoor een klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof. Israël ontkent de beschuldigingen.

Hoe dan ook is het moeilijk om verslag uit te brengen van het geweld in Gaza. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog zijn er volgens het Comité ter bescherming van Journalisten (CPJ) 95 journalisten en medewerkers van mediabedrijven omgekomen in Gaza, Israël en Libanon. Van hen zijn er 90 Palestijns, 2 Israëlisch en 3 Libanees.

Meest gelezen