Premier Judith Tuluka.
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Congo krijgt eerste vrouwelijke premier

De Congolese president FĆ©lix Tshisekedi heeft Judith Suminwa Tuluka aangesteld tot nieuwe premier. Ze wordt de eerste vrouwelijke premier van het Afrikaanse land.Ā Ā 

President FĆ©lix Tshisekedi kondigde haar benoeming gisteravond aan in een televisietoespraak. Tuluka was al minister van Planning. Ze volgt Jean-Michel Sama Lukonde op, die in februari opstapte.

Met de benoeming van de nieuwe premier maakt president Tshisekedi een einde aan 3 maanden van onzekerheid en moeilijke regeringsonderhandelingen, na de verkiezingen van eind december vorig jaar.

Het kan wel nog weken of zelfs maanden duren voor een nieuwe regering is gevormd, want de coalitie die de president opnieuw aan de macht bracht, de Union SacrĆ©e, bestaat uit tientallen wedijverende partijen.Ā 

Wie isĀ Judith Suminwa Tuluka?
Judith Suminwa Tuluka is 50. Ze komt uit het westen van het land en is master in de economie. Ze heeft de moeilijke opdracht om de tweede ambtstermijn van president Tshisekedi op te starten. In haar openingstoespraak zei Tuluka dat ze zou werken aan vrede en ontwikkeling. Ze verwees naar de conflictsituatie in het oosten van Congo.

"Mijn gedachten gaan uit naar het oosten en alle hoeken van het land waar conflicten aan de gang zijn met vijanden die soms verborgen zijn." Dat is een verwijzing naar buurland Rwanda, dat door Congo en veel andere landen beschuldigd wordt van militaire inmenging.Ā  Ā 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Belangrijkste uitdagingen

Het conflict in het oosten is dan ook een van de belangrijkste uitdagingen voor de nieuwe Congolese premier. President Tshisekedi had al bij zijn eerste ambtstermijn beloofd om vrede te brengen, maar het leger krijgt de rebellenbeweging M23 maar niet onder controle.

M23 heeft de voorbije maanden steeds grotere delen van de provincie Noord-Kivu ingepalmd, aan de grens met Rwanda. Congo heeft een beroep gedaan op de VN-missie MONUSCO, op regionale vredestroepen en op een eigen militie, maar de situatie verbetert er niet.Ā 

Economische vraagstukken

Ook aan de andere prioriteiten van de Congolese president moet nog hard worden gewerkt.Ā  Tshisekedi beloofde onder meer om banen te scheppen, de economie te diversifiĆ«ren, de landbouw te ontwikkelen en de koopkracht te verhogen.

Maar ondanks de minerale rijkdom van zijn ondergrond blijft Congo een van de armste landen ter wereld.Ā  Premier Suminwa Tuluka beseft dat ze voor een moeilijke taak staat: "Ik weet dat de taak groot is en de uitdagingen enorm zijn, maar samen zullen we er komen."

Meest gelezen