Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

‘Arresteer me’: JK Rowling haalt uit naar nieuwe wet die haatspraak tegen transgender personen verbiedt

JK Rowling.Beeld REUTERS

Harry Potter-auteur JK Rowling heeft op sociale media uitgehaald naar een nieuwe Schotse wet die het ‘aanwakkeren van haat’ tegen transgender mensen verbiedt. Rowling schrijft dat ze trans vrouwen als mannen beschouwt, waarmee ze mogelijk strafbare uitspraken doet. De Britse premier Rishi Sunak verdedigt Rowling.

In een uitgebreide post op sociale media hekelt JK Rowling de invoering van de nieuwe wet. “Vrijheid van meningsuiting en geloof komen ten einde in Schotland als het nauwkeurig beschrijven van het biologische geslacht als strafbaar wordt beschouwd”, schrijft Rowling op X, het voormalige Twitter. De Britse auteur haalt in het bericht uit naar verschillende bekende trans vrouwen. “1 april”, schrijft ze. “De mensen die ik noemde zijn geen vrouwen, maar allemaal mannen.”

De uitspraken van Rowling zijn mogelijk strafbaar onder een Schotse wet die pas ingevoerd werd, dat geeft ze ook zelf toe. “Ik ben momenteel niet in het land, maar alles wat ik hier geschreven heb, kwalificeert als een overtreding onder de nieuwe wet.” “#ArrestMe”, klinkt het.

De Schotse wet beschrijft het aanzetten van haat met betrekking tot leeftijd, handicap, ras, religie, seksuele geaardheid en transgenderidentiteit als strafbaar. Iemand die wordt veroordeeld, riskeert een boete en een gevangenisstraf tot zeven jaar. Doorn in het oog van Rowling is het gebrek van bescherming voor vrouwen in de wet. Zo categoriseert de wet vrouwen niet als een beschermde groep, dat zou later pas ingevoerd worden. “Er wordt meer waarde gehecht aan de gevoelens van mannen die zich vrouwelijk gedragen (...) dan aan de rechten en vrijheden van daadwerkelijke vrouwen.”

Volgens Rowling zet de wetgeving de deur open voor misbruik door transgender personen. Zo klaagt ze onder meer over de “oneerlijkheid om mannen toe te staan mee te doen aan vrouwensporten”.

Sunak

De Britse premier Rishi Sunak verdedigt de uitspraken van Rowling. “Mensen mogen niet gestraft worden omdat ze biologische feiten verkondigen”, zegt Sunak. “Wij geloven in de vrijheid van meningsuiting in dit land en de Conservatieven zullen die altijd beschermen.”

JK Rowling doet al enkele jaren regelmatig transfobe uitspraken. Zo beschreef ze eerder transvrouwen als “mannen in jurken”. Onder meer Daniel Radcliffe en Emma Watson, steracteurs uit de Harry Potter-saga, distantieerden zich van de uitspraken van Rowling.