De werknemers van Van Hool verzamelen in Koningshooikt voor een bijzondere ondernemingsraad - 2 april 2024
Foto: Belga

Van Hool houdt werknemers een week langer in spanning: "We nemen de tijd om een snelle doorstart te vrijwaren"

De gesprekken over de toekomst van busbedrijf Van Hool gaan ook deze week verder. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De 2.500 werknemers hadden ongetwijfeld gehoopt dat de directie duidelijkheid zou scheppen tijdens de bijzondere ondernemingsraad van vandaag, maar die duidelijkheid komt er voorlopig dus niet. 

"Van Hool blijft vastberaden in haar streven naar een duurzame toekomst voor het bedrijf", meldt de directie in een persbericht. "Binnen de procedures die lopen voor de Ondernemingsrechtbank van Mechelen zal Van Hool één week extra de tijd nemen om de mogelijkheid tot een snelle doorstart te vrijwaren."

Begin vorige week werd duidelijk dat een faillissement onafwendbaar was geworden voor busbouwer Van Hool. Crisismanager Marc Zwaaneveld kondigde wel aan dat dat op zo een manier zal gebeuren dat het bedrijf snel een doorstart zou kunnen maken onder leiding van een overnemer. 

De Mechelse ondernemingsrechtbank had daarop meteen twee curatoren aangesteld die een eventueel faillissement en een bijhorende overname in goede banen moesten leiden.

"Constructieve" overnamegesprekken

Van Hool laat vandaag in een persbericht weten dat de gesprekken met potentiële overnemers om een mogelijke doorstart te onderzoeken "constructief en in een goede sfeer verlopen, met aandacht voor alle belanghebbenden". 

Het lijkt erop dat er wordt gekeken naar een 'stil faillissement', een procedure waarbij al afspraken worden gemaakt met de uiteindelijke overnemer nog voor het faillissement definitief is. Zo'n procedure maakt een snelle doorstart een stuk eenvoudiger.

Voor de werknemers betekent deze beslissing wel een extra week onzekerheid. Bij de vakbonden vernemen we dat de lonen voor maart wél nog worden uitbetaald, maar dat er voor april géén geld meer is. Er zal daarom deze week maximaal ingezet worden op tijdelijke werkloosheid. 

Familievete bemoeilijkt reddingsplan

Van Hool zit al een tijdje in moeilijke papieren en had zelf een reddingsplan op tafel gelegd om een faillissement alsnog af te wenden. Om dat plan te laten slagen, moest er tegen eind maart wel extra financiering gevonden worden. Volgens de krant De Tijd zou dat laatste niet gelukt zijn, omdat de grootste schuldeisers - 4 grootbanken - niet wilden meestappen in het reddingsplan. 

Maar ook een familievete die al jarenlang aansleept, bemoeilijkte die piste. "Zoals op maandag 25 maart al bekend gemaakt werd, bleek het erfrechtelijk geschil binnen de aandeelhouders en familie Van Hool niet oplosbaar", zegt het bedrijf daar vandaag over.

4 kandidaat-overnemers

Van Hool bestaat uit twee grote afdelingen: bij de busdivisie worden (stads)bussen en touringcars gebouwd, bij de afdeling 'industriële voertuigen' maakt men onder meer tankcontainers en (gespecialiseerde) opleggers. 

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) verkondigde afgelopen vrijdag dat er 4 kandidaten geïnteresseerd zouden zijn om (een deel van) het bedrijf over te nemen. 

Bekijk: VRT NWS-journalist Steven Rombaut over de mogelijke overnemers van Van Hool (uit De Markt op 30 maart 2024)

Videospeler inladen...

De Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse fabrikant van trailers en opleggers Schmitz Cargobull zouden samen een overnamebod voorbereiden. De Duitsers hebben hun oog laten vallen op de afdeling industriële voertuigen en VDL zou interesse hebben in de busdivisie.

De Duits-Nederlandse coalitie zou overwegen om (minstens een deel van) de productie van Van Hool te verhuizen van Koningshooikt naar Noord-Macedonië. Dat is een besparingsmaatregel die ook de directie van Van Hool zelf had opgenomen in het noodplan om het bedrijf alsnog te redden van het faillissement.

Ook de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey heeft laten weten dat hij interesse heeft om het bedrijf over te nemen. Dumarey zou de productie wél in Koningshooikt willen houden en belooft dat 1.800 mensen hun job zouden kunnen behouden.

De naam van de vierde kandidaat-overnemer is niet bekend. 

Meest gelezen