Gent wil nieuwe spanningen met groepjes jonge mannen in bepaalde wijken vermijden met het verbod
Foto: VRT NWS

Gent verlengt samenscholingsverbod tot en met weekend 

In Gent blijft er voorlopig een samenscholingsverbod van kracht tot en met zondag 7 april. De stad stelde het verbod vorige week in nadat groepjes jongemannen 3 Koerdische zaken hebben gevandaliseerd. Afgelopen weekend bleef het rustig in Gent, maar de stad wil geen risico's nemen.  

"Het is raadzaam om het samenscholingsverbod de komende dagen aan te houden", zegt waarnemend burgemeester Sofie Bracke (Open VLD), na afstemming met de politie. "Er komt in het weekend een evaluatie, daarna kan het mogelijk opgeheven worden." 

Het verbod blijft dus voorlopig tot en met zondag van kracht. Het betekent dat er op 7 plaatsen geen groepen van 10 of meer mensen mogen samenkomen van 21 uur 's avonds tot 5 uur 's morgen. 

De stad stelde het verbod donderdag in omdat spanningen tussen Turkse en Koerdische gemeenschappen verder uit de hand dreigden te lopen. 3 Koerdische zaken werden 's nachts al gevandaliseerd, vermoedelijk door groepjes mannen van Turkse origine. 

De incidenten begonnen in de nasleep van de viering van een pre-islamitisch lentefeest. In Limburg ontaardde een conflict tussen mensen van de Turkse en Koerdische gemeenschap in rellen, met gewonden. Het geweld sloeg later over, onder meer naar Gent. 

Versoepeling voor Suikerfeest

Sinds de spanningen is een 30-tal mensen bestuurlijk aangehouden. In de loop van het weekend keerde de rust terug. Er waren geen noemenswaardige incidenten. Toch neemt de stad het zekere voor het onzeker en houdt het samenscholingsverbod dus voorlopig aan. 

Het lijkt er nu op dat het verbod op maandag opgeheven zal worden. Dat is net op tijd voor het Suikerfeest of Eid-al-Fitr. Dan vieren moslims het einde van de ramadan. "Het kan op voorwaarde dat er geen nieuwe opflakkering van incidenten is", besluit Bracke. 

Meest gelezen