Ga naar de inhoud

red flames in kwalificaties EK 2025

red flames in groep A2
België Spanje 0-7
Denemarken België 4-2
Tsjechië België 31/05
België Tsjechië 04/06
België Denemarken 12/07
Spanje België 16/07
stand
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 2 2 0 0 +9 6
2. Denemarken 2 2 0 0 +4 6
3. Tsjechië 2 0 0 2 -4 0
4. België 2 0 0 2 -9 0

De top 2 plaatst zich rechtstreeks voor Euro 2025 in Zwitserland. De nummer 3 mag naar de play-offs. De nummer 4 gaat ook naar de play-offs, maar degradeert wel naar League B.

Tessa Wullaert vertrekt bij Fortuna Sittard: "Terugkeer naar België ligt niet op tafel"

 di 2 april 2024 15:39
Tessa Wullaert viert bij de Flames.

Tessa Wullaert staat met de Red Flames voor twee belangrijke interlands, tegen Spanje en tegen Denemarken. Met België mikt ze op de kwalificatie voor het EK. Bij haar club Fortuna Sittard zit haar tijd er weldra op. Wullaert - en haar manager - hebben nog verschillende opties. "Terugkeer naar België? Voorlopig heb ik nog andere ambities."

"Het gaat allemaal heel snel. Onze vorige campagne is pas afgesloten en we beginnen al aan een nieuwe", vertelt de kapitein van de nationale ploeg. "Ik ben benieuwd naar de reactie van de groep. Ik hoop dat we geleerd hebben uit de wedstrijden tegen Hongarije en dan vooral van de snelle tegengoals."

 

"We hebben tegen Spanje niets te verliezen. We spelen tegen de beste speelsters ter wereld en dat is een mooie uitdaging. Dat heb ik zo gezegd tegen de groep. Er mag wel spanning zijn, maar die mag niet omslaan in stress."

 

"Het wordt een andere match dan tegen Engeland en Nederland", weet Tessa Wullaert. Spanje is tactisch sterk en zoekt de voetballende oplossing. Maar net als tegen Engeland en Nederland zullen we weinig kansen krijgen. De kansen die we krijgen, moeten we afmaken. Voor de rest moeten we verdedigen. We moeten ook in onszelf geloven, al is geloof alleen niet genoeg. We moeten individueel en als team 100 procent zijn."

 

Het zal ook zonder Ives Serneels op de bank moeten gebeuren. "Voor ons verandert het niet veel. We missen hem wel maar we gaan het niet in ons hoofd steken. We kennen Kris Van Der Haegen al heel lang en de werkwijze blijft hetzelfde."

 

En het doel in deze poule? "Op basis van de FIFA-ranking worden we derde. Maar dat is niet onze ambitie. We gaan voor top 2."

Net als tegen Engeland en Nederland zullen we weinig kansen krijgen. De kansen die we krijgen, moeten we afmaken. 

Tessa Wullaert

"Of ik speel dicht bij huis in een professionele omgeving, of ik laat nog eens alles achter"

Wullaert kreeg ook wel wat vragen over het plan dat vorige week werd voorgesteld om het vrouwenvoetbal in België naar een hoger niveau te tillen. De details kent ze nog niet, geeft ze toe. "Maar ik verwacht vooral een "hoe". Hoe gaan ze het aanpakken, hoe gaan we die doelstellingen halen. Ik ben heel benieuwd."

 

Met de Flames is de ambitie top 8 in Europa en top 12 in de wereld. "We hebben al stappen gezet, we zijn aan het bouwen. Maar hoe dichter we bij het doel komen, hoe moeilijker natuurlijk. Is het mogelijk? Ja. Maar dan moet alles kloppen. De competitie hier in België moet beter worden."

 

Hoe zou ze dat zelf aanpakken? "Ik zou een profcompetitie maken in België. Ik zou elke ploeg in de Pro League verplichten om ook een vrouwenploeg te hebben en ze te laten trainen op hetzelfde complex en er x-aantal budget aan te spenderen. Dat zal in het begin een zoektocht zijn voor de clubs, ook naar speelsters want plots ga je veel meer teams hebben. Maar als je wil verbeteren, moet het echt professioneel zijn."

Ik zou een profcompetitie maken in België. Ik zou elke ploeg in de Pro League verplichten om ook een vrouwenploeg te hebben 

Tessa Wullaert

Zelf denkt ze daarom voorlopig niet aan een terugkeer naar België. "Dat ligt niet op tafel. Een terugkeer zou in de toekomst kunnen, maar voorlopig heb ik nog andere ambities."


Maar dat ze vertrekt bij Fortuna bevestigt ze wel. "Mijn opties zijn hetzelfde als nu. Of ik blijf dichtbij huis, maar speel wel in een professionele omgeving, of ik laat nog eens alles achter en ga naar een Europese club. Maar dan moet dat wel in samenspraak met mijn vriend en mijn familie. De balans is voor mij heel belangrijk."


"Voorlopig is het allemaal werk voor mijn manager. Ik focus me op het sportieve, op goals maken."

Gerelateerd: