GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Licht op groen voor Campus Noord in Pelt, maar N-VA stemt tegen

Pelt
Meerderheid: CD&V (17); Samen Pelt (5)Oppositie: Groen (3), Lijst Vissers (2)

Campus Noord: Het RUP Campus Noord werd september 2023 voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad waarna een openbaar onderzoek werd georganiseerd. In de oksel van de Noord-Zuid en N71-verbinding wil Pelt daar een ‘hoogwaardig’ bedrijventerrein ontwikkelen naar analogie van de Corda Campus en als verbinding tussen Hasselt en Eindhoven. Tijdens het openbaar onderzoek werd op 16 november een infomarkt georganiseerd. Schepen van Ruimtelijke Ordening Jaak Franssen (CD&V) doet het verhaal: “In de periode van het openbaar onderzoek heeft de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) vier adviezen en twee bezwaarschriften ontvangen. De adviezen van het departement Omgeving, de provincie Limburg, de gemeenteraad van Oudsbergen en de gemeenteraad van Hechtel-Eksel zijn allemaal gunstig. De bezwaren hadden samengevat betrekking op het niet voorhanden zijn van een onteigeningsplan, de fasering van de parkeerontwikkelingen, het transformeerbaar zijn van het parkeergebouw, de toegelaten activiteiten en de omvang van de delegatie vanwege het provinciebestuur, de schending van eigendomsrechten en de afwezigheid van noodzaak tot opmaken van een RUP.” In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bundelde en coördineerde de GECORO alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en bracht zij binnen 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit aan de gemeenteraad. Op de gemeenteraad werd het ‘RUP Campus Noord’ voor definitieve vaststelling voorgelegd. De meerderheid met Groen en Vissers gaan in het verhaal mee.

Raadslid Kenis (Groen) maakte bedenkingen: “Het is een ambitieus en mooi plan en wij stemmen voor. In de plandoelstelling staat dat de hoofdactiviteit het regionaal huisvesten van start-ups, onderzoeksbedrijven en bedrijfsondersteunende activiteiten is. Met technologie en innovatie zoals op Corda Campus Hasselt voorop. Na advies van de Gecoro zijn de stedebouwkundige voorschriften bijgestuurd van ‘productie- en logistiekebedrijven’ naar ‘productie- en logistieke activiteiten’. Dat biedt volgens Kenis geen garantie dat er geen productieactiviteiten en logistieke activiteiten in functie van de maakindustrie mogelijk zijn op Campus Noord. Het zou jammer zijn dat de doelstellingen van een Research & Development-campus hierdoor niet gehaald worden.” Schepen Jaak Fransen (mobiliteit) deelde de bezorgdheid omtrent het maaiveldparkeren en opteerde voor een parkeertoren om de problemen van parkeren en mobiliteit bij te stellen.

Burgemeester Dennis Fransen (CD&V) nam als laatste het woord: “Het gaat hier over een uniek Noord-Limburgs project dat Pelt overstijgt en onderzoeksactiviteiten wil clusteren. In onze ogen biedt dit RUP voldoende garanties. We gaan op deze plaats altijd naar een mix van bedrijvigheid. Bouwaanvragen zullen streng worden beoordeeld en omgevingsvergunningen zullen zo zijn dat het niet om louter maakbedrijven zal gaan. Toekomstige gebouwen moeten ingeplant worden in campusmodel (kantoren, labo’s).”

N-VA stemde tegen. Raadslid Kim Strzebonski motiveerde het stemgedrag: “De bezwaarschriften worden gezien als een vraag naar advies en gaan niet in om de kern van het bezwaar. Het raadslid vroeg zich ook af of het parkeerplan (toren) economisch haalbaar is?”

Bibliotheek: “De gebouwen waarin de bibliotheek van Neerpelt (Norbertinessenlaan) en Overpelt (Palethe) zijn ondergebracht zijn ‘op’ en worden op termijn afgebroken”, antwoordde burgemeester Fransen op vraag van raadsleden Benny Bax (N-VA) en Sofie Monsieurs (Groen). De beide biebs verhuizen naar de Stroming. De ruimte van de bieb in Palethe zou tijdelijk gebruikt kunnen worden als pop-up voor (foto)tentoonstellingen. Linda Vissers (Lijst Vissers) vindt het een aderlating voor de scholen van Overpelt die nu 2 km verder moeten om de bibliotheek te bezoeken. In elke school krijgt de leerling een gratis biebpas en er is jaarlijks vijfmaal gratis (bus)vervoer naar de Stroming. Voor senioren worden kranten voorzien in de dienstencentra.

(path)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer