De nieuwe premier met afscheidnemend president Félix Tshisekedi.

Nieuwe Congolese premier heeft in België gestudeerd

De nieuwe Congolese premier Judith Suminwa Tuluka, de eerste vrouw op die post, heeft in België gestudeerd. Dat meldt het officiële Congolese persagentschap (ACP) dinsdag.

gjs
Bron: BELGA

Haar benoeming volgt iets meer dan drie maanden na de verkiezingen van 20 december, die door aftredend president Félix Tshisekedi werden gewonnen. Ze volgt Jean-Michel Sama Lukonde op, die sinds februari 2021 premier was. Hij diende op 21 februari zijn ontslag in.

Ze wilde eerst dokter worden of naar het leger gaan, maar ze besloot uiteindelijk economie te studeren omdat ze ervan droomde om bij een bank te werken. Die studie volgde ze aan de KU Leuven. Omdat ze niet slaagde, stapte ze over naar accountancy. Daarmee kon ze terugkeren naar de universiteit om haar bachelor en master in de toegepaste economie te behalen. Dat deed ze in aan de universiteit van Bergen. Vervolgens behaalde ze een extra diploma arbeidswetenschappen, met een specialisatie in werk in ontwikkelingslanden. 

In december 1997 ging ze terug naar Congo, waar ze professionele ervaring opdeed in de banksector en bij VN-agentschappen, voordat ze minister van Planning werd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer