Olifanten in Botswana.© AP

“Als je olifanten zo leuk vindt, accepteer dan dit cadeau”: Botswana wil Duitsland 20.000 olifanten schenken nadat het verbod op trofeejacht opgelegd krijgt

Botswana/Duitsland -

De Duitse Groenen hebben kenbaar gemaakt dat ze jagers willen verbieden om hun trofeeën uit Afrika te importeren naar Duitsland. De tegenreactie? Mokgweetsi Masisi, president van Botswana, wil 20.000 olifanten sturen naar Duitsland. “Als ze denken dat ze het beter weten, moeten ze maar eens laten zien hoe je met olifanten kunt leven zonder te jagen.”

Febe De Brabanter
Bron: BILD

Trofeejacht is een vorm van sportjacht waarbij de gejaagde dieren worden gehouden en tentoongesteld als trofeeën. De Duitse Groenen, onder wie Minister van Milieu Steffi Lemke, willen importbeperkingen invoeren voor zulke trofeeën.

“Als je olifanten zo leuk vindt, accepteer dan dit cadeau. Maar we willen wel dat onze olifanten vrij kunnen rondlopen. Het Duitse weer is al erg genoeg voor ze”

Mokgweetsi Masisi

President van Botswana

De president van Botswana benadrukt echter dat gecontroleerde trofeejacht normaal is. Het land telt intussen meer dan 130.000 olifanten. Elk jaar komen er zo’n 6.000 olifanten bij. Masisi zegt dat zijn land lijdt aan een overbevolking van olifanten. Ze vertrappelen mensen, verwoesten oogsten of zelfs volledige dorpen. De jacht is een manier om de olifantenpopulatie onder controle te houden. Een verbod op de import van trofeeën zal volgens Masisi stroperij promoten en armoede in de hand werken.

20.000 wilde olifanten cadeau

Botswana is kennelijk niet blij met de situatie, en maakt dat op een wel heel speciale manier duidelijk. “Als de Groenen het beter weten, moeten ze maar eens laten zien hoe je met olifanten kunt leven zonder te jagen”, zegt hij. Zijn aanbod: 20.000 wilde olifanten. “Dit is geen grap”, zegt de president tegen Duitse krant BILD. “Als je olifanten zo leuk vindt, accepteer dan dit cadeau van ons. Je moet met dieren leven op de manier die je ons opdraagt”, klinkt het.

Dat cadeau krijgen ze uiteraard niet zomaar. Een belangrijke voorwaarde van de schenking, die volgens Masisi niet geweigerd kan worden, is dat de olifanten vrij in Duitsland moeten blijven rondlopen. “We willen dat onze olifanten vrij kunnen rondlopen. Het Duitse weer is al erg genoeg voor ze”, zegt Masisi. Hij wil “weten hoe mevrouw Lemke erover denkt” en accepteert “geen nee als antwoord”.

Ons land en de VS doen mee

Tegenover 50 jaar geleden is de populatie olifanten in Afrika met 60 procent gedaald volgens Humane Society International, een ngo dat zich inzet voor een humane behandeling van dieren. Aangezien de populatie van olifanten in Afrika sterk aan het dalen is, zijn de Duitse Groenen niet de enigen die zich met deze kwestie bezighouden.

In januari stemde het Belgische parlement unaniem voor een verbod op de invoer van jachttrofeeën van bepaalde soorten. Dit komt nadat Nederland een verbod instelde op de invoer van jachttrofeeën van meer dan 200 diersoorten en Frankrijk een verbod instelde op de invoer van jachttrofeeën van leeuwen. De VS beslisten enkele dagen geleden eveneens de import van jachttrofeeën uit verschillende landen te verbieden. De beslissing treedt in werking op 1 mei en beperkt de import tot landen die kunnen aantonen dat hun Afrikaanse olifantenpopulaties stabiel zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer