World Central Kitchen is een van de weinige ngo's die nog aan het werk zijn in de Gazastrook.
Foto: AP

Israëlisch leger spreekt van "grote fout" na dodelijke aanval op 7 hulpverleners in Gaza

Het Israëlische leger erkent dat het "een grote fout" heeft gemaakt door zeven medewerkers van de ngo World Central Kitchen (WCK) te doden bij een aanval in de Gazastrook. Volgens het leger was de aanval op het hulpkonvooi het gevolg van een foute identificatie in complexe omstandigheden. 

"Het is een fout door een slechte nachtelijke identificatie, tijdens een oorlog, in zeer complexe omstandigheden", aldus generaal Herzi Halevi in een videoboodschap. "Het had niet mogen gebeuren."

"We delen met heel ons hart de rouw van de families en van heel World Central Kitchen", aldus Halevi. "Een onafhankelijk orgaan zal het voorval in detail onderzoeken en zal in de komende dagen zijn bevindingen rapporteren."

7 hulpverleners van World Central Kitchen komen om bij dodelijke aanval

Bij een luchtaanval op een voertuig in de Gazastrook zijn 7 buitenlandse medewerkers van een hulporganisatie en hun chauffeur om het leven gekomen.

De aanval vond plaats in de stad Deir Al Balah, centraal in de Gazastrook. Bij de luchtaanval werden 2 gepantserde voertuigen van ngo-medewerkers geraakt.

Op het moment van de aanval zouden de vrijwilligers van WCK onderweg geweest zijn met hulpgoederen die ze van een schip gehaald hadden. Het zou gaan om 3 Britten, een Amerikaans-Canadees, een Australiër en een Pool. Het zevende slachtoffer is de Palestijnse chauffeur en vertaler van de vrijwilligers.

World Central Kitchen zet operaties stop

WCK is een van de weinige ngo's die nog aan het werk zijn in de door de oorlog verwoeste Gazastrook. De medewerkers deelden voedsel uit en hielpen bij de eerste levering van hulpgoederen per boot vanuit Cyprus. Na de aanval kondigde de organisatie aan haar operaties in de regio stop te zetten.

De Australische premier Anthony Albanese liet weten dat hij de "woede" van het Australische volk nadat er een Australiër gedood werd heeft gecommuniceerd aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De Israëlische president Isaac Herzog had ook al zijn verontschuldigingen aangeboden. Netanyahu erkende de verantwoordelijkheid voor de dodelijke aanval en had het over een "onopzettelijke" aanval en een "tragisch" incident.

Bekijk: in een korte verklaring geeft Netanyahu toe dat Israël verantwoordelijk is voor de aanval

Videospeler inladen...

Internationale verontwaardiging

Binnen de internationale gemeenschap klinkt grote verontwaardiging over het incident. De Verenigde Naties hadden het over een "misprijzen van het internationaal humanitair recht", terwijl de VS, een bondgenoot van Israël, snel een onafhankelijk onderzoek vragen en zeggen "verontwaardigd" te zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden beschuldigde Israël er bovendien van humanitaire medewerkers niet voldoende te beschermen. "Dit conflict is een van de ergste ooit als het gaat om het aantal humanitaire medewerkers dat is gedood. Dergelijke overlijdens zouden gewoon niet mogen gebeuren", zei hij in een persbericht.

Biden suggereerde ook dat dit incident aantoont dat Israël niet genoeg doet om burger te beschermen. Hij gaf aan "woedend en diepbedroefd" te zijn over de moorden.

Meest gelezen