In ‘Is Vlaanderen vol?’ beantwoordt HLN de gevoeligste vragen over migratie.
Volledig scherm
PREMIUM
In ‘Is Vlaanderen vol?’ beantwoordt HLN de gevoeligste vragen over migratie. © HLN Fotomontage, Getty Images

Migranten kosten geld én brengen geld op: maar niet allemaal evenveel

Migratie heeft een effect op onze economie en onze welvaart. Maar hoe groot is dat effect eigenlijk? Hoeveel geld kost de gemiddelde migrant? Een duik in de financiële stromen levert verhelderende antwoorden op. Er zijn wel degelijk verschillen tussen autochtone Belgen en mensen die naar hier verhuisden, maar die zijn niet altijd zo positief of negatief als politici u soms willen doen geloven.

39 reacties

  • Fanny Konings

    1 maand geleden
    De vergrijzing kost veel geld? Waarom betaald men dan met eigen middelen meer dan 2500? Met medicatie en de was? Pensioengeld volledig naar rusthuis en men betaald nog veel meer bij? Bovendien wordt eigen woning verhuurd om de extra onkosten te kunnen vergoeden? Zonder hen geen werk en extra inkomsten?
  • Dean Vanbosch

    1 maand geleden
    @Gino Denil...en deze buitenlandse werkkrachten dragen hier niets af,alleen in hun land van herkomst.
  • christiaan boone

    1 maand geleden
    Een buitenlander wonende in een land dat lid is van de EG moet in dat land zijn pensioen aanvragen. De pensioendienst van dat land vraagt zijn Belgisch pensioen aan. Indien zij/hij 10 Jaar in België heeft gewerkt, zal zij/hij ten hoogste een bedrag van € 555,00 ontvangen. Indien zij/hij in België woont en hier haar/zijn pensioen aanvraagt, krijgt zij/hij het minimumpensioen. Indien zij/hij terug naar het land van oorsprong gaat wonen, verliest zij/hij het recht op dat minimumpensioen.
  • Gino Denil

    1 maand geleden
    Begin met een onderscheid te maken tussen asielzoekers en migranten. Asielzoekers zijn mensen op de vlucht van buiten de EU. Ze kosten ons helemaal geen arm en een been zoals beweerd wordt en krijgen voorlopig bed, bad, brood - geen leefloon. Migranten zijn vaak bewust en gewild binnen gehaald door werkgevers. En elke burger uit de EU en de EER (Europese Economische Ruimte) heeft juridisch het recht om hier te komen werken en zich hier te vestigen. 410000 in 2022, 90% uit de EU.
  • Kato De Cock

    1 maand geleden
    Waarom steeds vitten op onze pensioenen? Dat zijn mensen die hun hele leven gewerkt hebben en nog te weinig krijgen. Van de pensioenen en pensioenleeftijd en moet afgelegen worden, men moet het geld elders zoeken.