Archiefbeeld

Socialistische vakbond ACOD bereid om te blijven staken in gevangenis van Hasselt tot 30 april, CAW Limburg vraagt aandacht voor rechten gedetineerden

De socialistische vakbond ACOD laat weten dat ze bereid is om tot het einde van de maand te staken in de gevangenissen. Enkel als minister van Justitie Van Tigchelt (Open VLD) toegevingen doet, zal de actie eindigen. Welzijnsorganisatie CAW Limburg heeft veel begrip voor de staking, maar roept tegelijkertijd op om de gedetineerden niet te vergeten. 

"Er zijn heel veel opvorderingen voor de gevangenis van Hasselt om de dienst te verzekeren. Dat toont dat de bereidheid om te staken zeer groot is. We proberen dit zolang mogelijk vol te houden. We zijn nu al bereid om de actie voort te zetten tot 30 april, tenzij er toegevingen komen van de minister", vertelt Kristof Muyters van de socialistische vakbond ACOD.  

Bij de christelijke vakbond ACV reageert men iets terughoudender: "Morgen is er intern overleg en donderdag zitten we samen met de minister. Daarna zullen we knopen moeten doorhakken. Momenteel liggen nog verschillende scenario's op tafel."

Door de opvorderingen zijn er momenteel meer mensen aan de slag dan op sommige gewone werkdagen
Kristof Muyters, vakbondssecretaris bij ACOD

Vooral de opvordering van personeel binnen de 48 uur na het begin van een staking, is in het verkeerde keelgat geschoten bij de vakbonden.  "Dat is een regelrechte aanval op ons stakingsrecht. De minister neemt zijn verantwoordelijkheid niet. Denk aan de marteling in Antwerpen. Hij zoekt nog steeds een zondebok en wijst naar de cipiers. Volgens hem doet in die zaak enkel het feit ertoe dat er op dat moment minder mensen aanwezig waren door een vakbondsactie", aldus Muyters van het ACOD.  

47 cipiers gevorderd voor Hasselt

Ondertussen heeft de gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters, 47 cipiers opgevorderd om een minimumdienstverlening te garanderen in de gevangenis van Hasselt. Zij vervullen negen kerntaken zoals eten uitdelen, een douche per week, twee maal bezoek per week, toegang tot advocaten en erediensten, enzovoort. 

"Die diensten zijn verzekerd tot het overleg tussen de vakbonden en de minister morgen. Als opvorderingen daarna nog nodig zullen zijn, zal ik dat blijven doen", laat Lantmeeters weten. 

Het zorgt volgens Muyters voor een ironische werkelijkheid: "Concreet gaat het om 30 mensen tijdens een vroege shift, 16 voor dagdienst en nog eens 30 voor avonddiensten. Op sommige momenten zijn er dan meer mensen aanwezig dan op sommige normale werkdagen." 

Wat met rechten van gedetineerden?

CAW Limburg, dat gedetineerden begeleidt tijdens en na hun straf, heeft begrip voor de staking. "We zijn elke dag in de gevangenis aanwezig. De overbevolking is een feit. Dat is geen manier om met mensen om te gaan. Het is vanzelfsprekend dat er spanningen en problemen volgen", aldus Linsy Timmermans van CAW Limburg. 

Tegelijkertijd vraagt de organisatie ook om de rechten van gedetineerden niet te vergeten. "De overbevolking verdwijnt niet tijdens een staking. Het wordt net nog moeilijker. Mensen moeten kunnen wandelen, eten en bezoek krijgen. Als je basisrechten respecteert, ga je ook recidive tegen. Het is dus in het belang van iedereen dat dat gebeurt." 

Overbevolking verdwijnt niet tijdens een staking, integendeel
Linsy Timmermans, CAW Limburg

Net over zulke zaken blijven de gedetineerden volgens de hulpverleners in het ongewisse. "Het is niet altijd duidelijk of bezoeken of wandelingen doorgaan. Dat zorgt voor extra druk bij gedetineerden en hun omgeving", klinkt het.

Voor het CAW zelf is het ten slotte ook moeilijker werken: "De werking wordt volledig overhoop gegooid. Normaal zijn we van maandag tot vrijdag aanwezig in de gevangenis en hebben we gesprekken met gedetineerden. Tijdens stakingen proberen we telefonisch altijd gratis bereikbaar te zijn. Als we naar binnen kunnen, doen we dat ook, want zo werken we het liefst", besluit Timmermans. 

Meest gelezen