Direct naar artikelinhoud
NieuwsDe Studio

De Studio zet directeur op non-actief na publicatie van Julie Cafmeyer over grensoverschrijdend gedrag

De Studio in Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder

In het Antwerpse kunstencentrum De Studio heeft de raad van bestuur beslist dat directeur Marc Verstappen tijdelijk een stap opzij moet zetten. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen. Aanleiding is een publicatie in De Morgen van theatermaker Julie Cafmeyer. Daarin wordt gesuggereerd dat Verstappen misbruik maakte van zijn positie.

De bal ging aan het rollen na een column van Julie Cafmeyer in deze krant afgelopen weekend. Daarin stelt ze dat ze met Life Is But a Dream een tekst heeft geschreven met een onthullend karakter. Hoofdrolspelers zijn een vrouw, een theaterdirecteur en diens lakei, allen tewerkgesteld in theater De Rotonde. De vrouw beschrijft onder meer hoe ze als nieuwe werknemer haar baas op diens uitnodiging thuis opzoekt en er zich overgeeft aan een massage. Ook is er sprake van een aangifte bij het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag die door de theaterdirecteur gedwarsboomd wordt.

Twee dagen nadat Life Is But a Dream in het paasweekend uitkwam, kwam de raad van bestuur van De Studio in spoedoverleg bijeen. Er werd beslist dat Marc Verstappen, de algemeen directeur van De Studio, tijdelijk een stap opzij moet zetten. “Het relaas van Life Is But a Dream speelt zich af in en rond het fictieve theater De Rotonde, maar voor de betrokkenen en hun omgeving is het herkenbaar als het kunstenhuis De Studio in Antwerpen, waaraan Julie Cafmeyer vele jaren verbonden was”, stelt voorzitter Bruno Segers.

Marc Verstappen heeft vanop zijn vakantieadres akte genomen van de verwikkelingen, maar wenst niet dieper op de zaak in te gaan. “Ik schaar me achter de beslissing van de raad van bestuur om de zaak verder te onderzoeken. De tekst van ­Cafmeyer komt heel vreemd op me over. Life Is But a Dream is een verhaal, fictie, en zo kom je met alles weg.”