Palestijnen dragen het lichaam van een van de hulpverleners van World Central Kitchen.
Foto: AP

Artsen Zonder Grenzen blijft in Gaza na dodelijke aanval op hulpverleners: "Maar druk op Israël moet worden opgevoerd"

Artsen Zonder Grenzen blijft operationeel met plaatselijke en internationale medewerkers in de Gazastrook. Na de dodelijke aanval op 7 hulpverleners van World Central Kitchen vraagt de organisatie wel om meer druk te zetten op Israël om hulpverleners te beschermen. "Wij geven onze gps-coördinaten nauwgezet door aan het Israëlisch leger. Daar wordt duidelijk geen rekening mee gehouden, dat is onacceptabel", zegt de directeur van AZG België.  

"Dit weekend was een heel zwaar weekend", begint directeur van Artsen Zonder Grenzen België Meinie Nicolai. "Hoe dan ook hebben we beslist om door te gaan met onze activiteiten." Een moeilijke beslissing die de organisatie maakt nadat er 7 hulpverleners gedood zijn bij een luchtaanval in de stad Deir Al Balah in Gaza.  

Normaal geven hulporganisaties gps-coördinaten van de medewerkers door aan het leger zodat wij zeker buiten schot blijven. "Maar het Israëlische leger houdt daar duidelijk niet altijd rekening mee. Wij wachten altijd op een 'go', maar zelfs dan is er geen garantie dat het veilig is", vertelt Nicolai in De Ochtend op Radio 1. 

In de Gazastrook zijn ongeveer 300 Palestijnse medewerkers actief van AZG, net als een twintigtal internationale medewerkers die elkaar afwisselen in een rotatiesysteem. "Toen ik in februari ter plaatse ging, merkte ik al dat het Israëlische leger gewoon zijn ding doet", zegt Nicolai.  

Van Israël krijgen we ook niet alle antwoorden. Daarom willen we een onafhankelijk onderzoek

Meinie Nicolai, directeur van Artsen Zonder Grenzen België

"Er werd toen een gebouw – waarvan wij hadden aangegeven dat er familie van hulpverleners verbleef – aangevallen door een Israëlische tank. Gevolg: 2 doden en 7 gewonden. Dat is onacceptabel, het is tijd dat de druk op Israël wordt opgevoerd om de hulpverleners een kans te geven om te helpen."  

Onafhankelijk onderzoek

Kan de luchtaanval op een hulpkonvooi een vergissing geweest zijn van het Israëlisch leger? "Dat kan ik niet zeggen. Van Israël krijgen we ook niet alle antwoorden. Daarom willen we een onafhankelijk onderzoek."

Bij Artsen Zonder Grenzen vermoeden ze dat niet alle communicatie even goed doorstroomt op het terrein. "Wij denken dat 's avonds, maar ook overdag, Israëlische tankcommandanten zelfs beslissingen nemen terwijl ze niet altijd over de juiste informatie beschikken. Als ze dan toch een aanval openen, is dat totaal onacceptabel."

Hoe het werkbaar maken voor hulpverleners?

Nicolai vreest dat Israël niet snel rekening zal houden met de hulpverleners. "Kijk naar het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad. Daar zie je hoe Israël patiënten aan hun lot overlaat. Het ziekenhuis is niet meer operationeel en er liggen nog zo'n 100 patiënten, onder wie 4 kinderen en 28 mensen in kritieke toestand. Die moeten geholpen worden."

Ze vergelijkt het met de situatie in het ziekenhuis in Kunduz in Afghanistan, waar AZG ook aanwezig was tijdens de oorlog in het land. "Toen hebben we tenminste duidelijke afspraken met het Amerikaanse leger gemaakt en konden we werken tijdens de oorlog."

Dat is nu wel anders. "Functioneren in samenwerking met het Israëlisch leger lukt absoluut niet. Ik merk ook geen evolutie: wij vragen al 5 tot 6 maanden verandering, maar deze aanval toont nog maar eens dat er geen verandering zit aan te komen."

Meest gelezen