Buitenverblijf van Britse koninklijke familie voor het eerst open voor publiek: 150 pond voor rondleiding en thee

Balmoral Castle, de residentie van de Britse koninklijke familie in Schotland, gooit in de zomermaanden zijn deuren open voor het grote publiek. Het gaat om de eerste rondleidingen sinds de bouw van het kasteel in 1856.

jvh
Bron: BELGA

In de lente – van 1 april tot en met 3 mei – kunnen bezoekers gratis op het terrein wandelen en de buitenkant van het kasteel bezichtigen. Vanaf dan worden activiteiten zoals Landrover-expedities en zalmvissen aangeboden. Daarna – van 4 mei tot en met 11 augustus – kunnen ook de tuinen en de tentoonstellingen in de ballroom met aquarellen van de hand van koning Charles en outfits gedragen door de koninklijke familie bezocht worden. Zo’n toegangsticket kost 17,50 Britse pond. 

© AP

Een maand lang – van 1 juli tot en met 4 augustus, vlak voor koning Charles en koningin-gemalin Camilla naar het buitenverblijf trekken – geven gidsen ook privérondleidingen voor groepen tot tien mensen. De “historische reis door verschillende van de mooie kamers” kost 100 Britse pond per persoon. Wie daar thee, sandwiches, scones en cake bij wilt, betaalt – van 1 juli tot en met 11 juli – 150 Britse pond per persoon. Per dag worden slechts 40 tickets verkocht.

Koningin Victoria en prins Albert kochten het landgoed in 1852. Ze besloten het kasteel opnieuw te bouwen, omdat het niet groot genoeg was voor de koninklijke familie. Koningin Victoria legde de eerste steen in 1853. Drie jaar later was het kasteel helemaal afgewerkt. Queen Elizabeth II hield bijzonder veel van de residentie in de Schotse Highlands. Ze overleed er op 8 september 2022 op 96-jarige leeftijd.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer