Ousmane Sonko© REUTERS

Ousmane Sonko is nieuwe premier van Senegal

De kersverse president Bassirou Diomaye Faye heeft dinsdagavond Ousmane Sonko aangeduid als zijn premier. Dat blijkt uit een presidentieel decreet.

jvh
Bron: BELGA

Sonko ambieerde zelf het presidentschap maar mocht zich uiteindelijk niet verkiesbaar stellen vanwege een veroordeling in een smaadzaak. De 49-jarige oprichter van de ontbonden partij Pastef – vooral populair bij jonge Senegalezen voor zijn anticorruptie-standpunten – schoof daarom de relatief onbekende Faye naar voren.

“Ik ben mij bewust van het vertrouwen dat hij in mij gesteld heeft”, zei Sonko op de openbare omroep RTS over de 44-jarige Faye. Hij beloofde “in de komende uren” een nieuwe regering te vormen.

Faye legde dinsdag de eed af in aanwezigheid van honderden Senegalese functionarissen en talrijke Afrikaanse staatshoofden en leiders in Diamniadio, bij de hoofdstad Dakar. Hij is de vijfde en jongste president sinds de onafhankelijkheid van het West-Afrikaanse land in 1960.

Pas minder dan drie weken eerder werd Faye vrijgelaten uit de gevangenis dankzij een amnestiewet. Hij zat sinds april vorig jaar vast op beschuldiging van minachting van de rechtbank omdat hij tijdens het proces van Sonko in een Facebookpost kritiek had geuit op de gang van zaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer