Nog twee mensen naar ziekenhuis gebracht na incident in drugslabo: “Ruimte was nog maar net verhuurd”

In Poederlee (Lille) zijn woensdagochtend drie doden gevallen in een actief drugslabo. Een vierde slachtoffer kon gereanimeerd worden, twee andere personen zijn ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens de eigenaar, wiens vriendin ook werd afgevoerd, was het pand nog maar net opnieuw verhuurd.

sare

Het drugslabo werd woensdagochtend gevonden boven een pizzeria en een drankenhandel aan de Poederleese weg, net buiten de dorpskern van Poederlee. De locatie van het drugslabo zou niet als verdacht bekend hebben gestaan, maar het pand zou wel al even leeg hebben gestaan, en buren vertellen dat ze in en rondom de panden doorgaans weinig beweging zagen.

Woensdagochtend werden er drie doden aangetroffen in het pand, een vierde slachtoffer werd gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. Ook een buurvrouw en de vrouw die de hulpdiensten heeft gebeld, werden naar het ziekenhuis gebracht. Of die laatste op een of andere manier betrokken was bij het drugslabo, maakt deel uit van het onderzoek. De toestand van de drie gewonden is voorlopig onduidelijk. Over de identiteit van de slachtoffers wordt nog geen informatie vrijgegeven, en ook de precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

“Je mag er niet aan denken”

Wat er precies is misgelopen in het drugslabo, en welke rol de slachtoffers mogelijk speelden, wordt nog onderzocht. Volgens burgemeester Marleen Peeters (N-VA) had het nog erger kunnen aflopen. “Als je hoort dat het om een drugslabo gaat waar er met gassen werd gewerkt, met naast het gebouw een tankstation...”, klinkt het. “Je mag er niet aan denken wat een ontploffing nog meer had kunnen veroorzaken. We zijn geschokt als gemeentebestuur. Ik zag de zwaailichten vanochtend, en dan denk je meteen aan een zwaar verkeersongeval. Maar dit hadden we niet zien aankomen.” (Lees verder onder de foto)

© Joren De Weerdt

De ruimte waar het drugslab zich bevond, was nog maar net opnieuw verhuurd. Dat vertelt de aangeslagen eigenaar van het pand, Kurt. Zijn vriendin werd met een zuurstofvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. “De politie wist ons te vertellen dat mijn vriendin en ik veel geluk hebben gehad. Voor hetzelfde geld waren wij ook overleden aan een zuurstofvergiftiging”, vertelt Kurt.

Huurcontract vanaf 1 april

Kurt en zijn vriendin wonen op de bovenverdieping van het pand waar woensdagochtend het drugslab in Poederlee werd ontdekt. “Ik was op dat moment al gaan werken. Mijn vriendin belde mij in paniek om te zeggen dat er veel brandweer en ziekenwagens voor de deur stonden. Later kreeg ik te horen dat ze met een zuurstofvergiftiging naar het ziekenhuis is gebracht.”

Kurt is eigenaar van het pand aan de Poederleese weg. De ruimte waar het drugslab zich bevond was nog maar net opnieuw verhuurd. “Midden maart is een man de sleutel komen halen. Het huurcontract begon te lopen vanaf 1 april. Ze zouden het deze week komen ondertekenen.”

(Lees verder onder de foto)

© Joren De Weerdt

Zowel Kurt als zijn vriendin hebben nooit iets verdachts geroken of opgemerkt. “Met de verhuur aan de drankenhandel en de pizzeria hebben wij nooit problemen gehad. Ook bij deze huurders merkten we geen argwaan. We zijn erg geschrokken van de feiten, dit hadden we totaal niet zien aankomen.”

De omstandigheden van het drama zullen nog verder worden onderzocht. Het parket heeft alvast een onderzoeksrechter gevorderd. De feiten worden voorlopig gekwalificeerd als aanmaak van psychotrope stoffen in vereniging, met de dood tot gevolg. Naast politie, brandweer, en medische hulpdiensten zijn ook het gerechtelijk labo, de wetsdokter, en de Clan Lab Response Unit van de politie ter plaatse gekomen, zoals gebruikelijk bij een drugslab.

Ook bij drugslab in Eksel vielen drie doden, maar niemand werd verantwoordelijk gesteld

Het is niet de eerste keer dat er in ons land doden vallen in een drugslabo. Het dodelijke incident in het Antwerpse Poederlee is bijna een kopie van wat zich in januari 2019 in Eksel heeft afgespeeld. Daar kostte een koolmonoxidevergiftiging het leven aan drie mannen die werkten en sliepen in een slecht geventileerd drugslab.

De Eindhovense politie kreeg ruim vier jaar geleden in het holst van de nacht een anonieme en alarmerende tip binnen over een pand in de Kiefhoekstraat in Eksel. De Nederlanders verwittigden op hun beurt hun Belgische collega’s. Een patrouille van de lokale politie Kempenland ging ter plaatse en zij stootten op drie levenloze lichaam. Een eerste slachtoffer lag bij de openstaande deur van de loods. De twee anderen lagen tussen de chemische vaten.

Onderzoek wees uit dat de drie mannen van 22, 23 en 25 jaar stierven na het inademen van CO-gassen, afkomstig van het synthetisch drugslab dat ze daar draaiende hielden. De koolmonoxide was het gevolg van een manke ventilatie waardoor er onvoldoende frisse lucht werd aangeleverd terwijl de zeer schadelijke gassen bleven hangen.

Het onderzoek naar de dood van de drie twintigers uit Eindhoven en Valkenswaard leidde de speurders de grens over. Zestien verdachten kwamen in beeld en de Nederlanders lieten hen aanhouden. Vier personen verschenen voor de rechtbank, maar bij gebrek aan bewijs werden ze allemaal vrijgesproken. In mei 2022 was de beslissing definitief. Niemand werd verantwoordelijk gesteld voor de drie doden in Eksel. (ppn)

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer